Tirsdag formiddag triller vi ind i Gellerupparken. Vi er fire journalistelever fra Rødding højskole, der kun  har kendskab til Gellerup gennem medierne, og ingen af os vil lægge skjul på, at visse fordomme indfinder sig hos os.

Vi skal deltage i en rundvisning, som der er en del af her i Festugen. Den sidste er i morgen lørdag.

I Gellerup Museums lejlighed på 6. sal møder vi tre unge frivillige fra projektet, “Bag om Blokken”. De er alle født og opvokset i Gellerup, så derfor kan de give et klart og oprigtigt billede af livet i området.

Efter en kort introduktion forlader vi lejligheden, og det er allerede med en større åbenhed og en endnu større nysgerrighed. Sammen med de engagerede rundvisere bevæger vi os ind mellem blokkene. Med forestillingen om at se den medieopsatte ‘ghetto’beboer i aktion er det til vores store overraskelse storsmilende børn, der kigger nysgerrigt på os gennem hegnet ved børnehaven.

Harmonisk, men med problemer
Mellem betonbygningerne er der frodige grønne arealer, som skaber en børnevenlig atmosfære i den bilfrie zone.

Trods gråvejret ligner Gellerupparken med vores fordomsfulde blikke langt fra en ghetto, men et harmonisk og velfungerende samfund. Det rene utopia er det dog ikke. Efter fortællingen om Nordgårdsskolen får vi en forståelse for nogle af de problematikker, Gellerupparken har døjet med.

Rundvisningen drejes hurtigt hen mod den velfungerende kirke, der er samlingssted for både muslimer og kristne, hvilket er en øjenåbner for, hvor multikulturelt et område Gellerupparken er. Dette får vi også indtrykket af i Bazar Vest, hvor vi fristes af eksotisk frugt og duftende shawarmaer. 

En godt gemt moské
Turen afsluttes i den godt gemte moské, hvor vi tilmed får et indblik i vores rundviseres religion og kultur, der er langt fra vores. Dette bliver enden på vores halvanden time lange rundvisning i, hvad der for os er en helt ny verden placeret midt i Aarhus.

Projekt “Bag om Blokken” har givet også en enestående oplevelse og et syn på, hvordan livet i Gellerupparken egentlig forholder sig i kontrast til mediernes typisk noget negative billede. Vi måtte på hjemturen erkende, at mange af vores fordomme ikke holdt stik, og projektet var en succes. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.