Drengene står klar. Tre mod tre i de store sorte dragter. Bolden kastes. En spiller griber bolden og løber. Forbi første tackling, forbi anden tackling… Spilleren når ikke længere. Først én, så to og hurtigt ligger alle drengene i en bunke på græsplænen og kæmper om bolden.
Nederst i bunken ligger 16-årige Jakob Rashiid Sahal fra Gellerup. ”Er du okay?” spørger en af drengene. Det er Jakob, for han er netop startet på Frijsenborg Efterskole i Hammel. Og han har bestemt ikke fortrudt, at han tog af sted.
Besøg en efterskole på søndag – se nederst i denne artikel
Man lærer mere
Selvom Jakob kun har gået på efterskolen en god måneds tid, har han allerede fået en masse godt ud af tiden. Han er blandt andet blevet mere ansvarsfuld. Eleverne står selv for at lave mad, gøre rent og vaske tøj herude. Ting, Jakob ikke var vant til derhjemme, men som han nu er glad for at have lært.
Samtidig hjælper de faste rammer ham også fagligt:
”Jeg har ikke været så god til at lave lektier tidligere. For mig er fordybelsestiden, hvor man bliver tvunget til at sidde på værelset en time, derfor rigtig god,” fortæller Jakob, der synes skolen er blevet både sjovere og nemmere at følge med i.
Nye venner
Men tiden på efterskolen er meget mere end lektier. Det er også venskaber, samvær og hygge. Og det mærkes tydeligt rundt om på skolen.
Fra klasselokalerne høres der grin og samtaler. En flok drenge sidder på værelset og læser lektier. Altså når de lige har set, hvem der er bedst til et computerspil. På gangen går to piger og uddeler knus. Og efter Jakob har fået et, fortæller han, at det har været spændende at møde nye og anderledes unge:
”For eksempel min værelseskammerat Jens – han er jo ude fra landet af. Vi har grinet meget af, hvor forskelligt vi snakker.”
”Selvfølgelig savner man sine venner derhjemme, og det er noget helt andet end Gellerup,” fortæller Jakob, imens han kigger ud på de store tomme græsarealer udenfor: ”Men jeg er faktisk begyndt at kunne lide det her.”
Tag muligheden
For Jakobs familie var det helt naturligt, at han skulle på efterskole:
”Det var min fars idé. Han sagde, at det ville være godt for mig at prøve noget anderledes og møde nye mennesker.”
Hans storebror Jonas har også gået på efterskole, og det har smittet af på Jakob. Nu håber Jakob, at hans positive oplevelser kan smitte af på nogle af de fordomme om efterskoler, han møder hjemme i Gellerup.
”Jeg vil helt bestemt råde andre til at tage af sted, hvis de har mulighed for det. Det er virkelig en fed oplevelse” siger Jakob begejstret.
Selv har han fået økonomisk støtte af kommunen til at komme af sted. Men også staten giver et økonomisk tilskud, hvis størrelse er afhængig af forældrenes indkomst. Du kan læse mere om reglerne og mulighederne på efterskole.dk, eller du kan kontakte Beboerrådgivningen i Gellerup.
Besøg en efterskole
Søndag d. 29. september holder landets efterskoler åbent hus kl. 13-17. Se mere på efterskole.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.