34 kælderdøre sparket ind på én aften. Alt i kældrene stjæles. Opgangsdøre, postkasser og skraldespande smadres. Hærværket for foreløbig 1,5 mio. kr. Hashrygning og -salg. Nattelarm og voldsom moto-cross-kørsel på stier med legende børn. Drenge chikanerer piger med seksuelle ukvemsord. Ni-årige drenge går rundt med skruetrækkere, som de ikke kan forklare. Små drenge kan ikke spille fodbold i fred, så forældrene bliver nødt til at være i nærheden.
Og så videre. Listen var lang, da Anett S. Christiansen og Ilham Mohamed fra Toveshøjs afdelingsbestyrelse fortalte de knapt 40 fremmødte på tryghedsmødet i aftes, hvorfor de længe har bedt om at få en dialog med kommunens forskellige forvaltninger. De sagde dog også, at efter sommerferien er uroen til dels stilnet af, men de vil nødig opleve så ubehagelig en periode igen. Men nu kom dialogen i Tousgårdsladen, og de kommunale repræsentanter lyttede og kunne bakke op.
Men der findes ingen nemme løsninger. De opsøgende medarbejdere i HotSpot kender godt til problemerne og taler med de unge.
Hjælper ikke at fjerne dem
”Vi kan jo bare fjerne dem, hører vi nogle gange folk sige. Ja, det kan vi godt, men de kommer tilbage, og problemerne er ikke løst. Der skal andre løsninger til, som vi skal finde sammen,” sagde Bent Nielsen, chef for HotSpot.
De andre løsninger kom ikke helt konkret frem på mødet, men der var almindelig enighed om, at:

  • Der skal være konsekvens over for børn og unge, der ikke kan opføre sig ordentligt. Fortæl dem, hvordan det sårer dig. Fortæl politiet, hvad der sker, og stå ved det som vidne. De kommende videokameraer vil hjælpe.
  • Det handler om at opdrage den kommende generation til respekt og god tone. Forældre skal også hjælpes i opdragelsen. En fremmødt sagde, at forældre burde have retten til at slå deres børn – det var der dog ikke stemning for.
  • De kommunale myndigheder træder ofte sammen om konkrete forhold – blandt andet i ”Gellerupmodellen”, men der er behov for, at de oftere mødes med boligafdelingerne.

Stor gruppe velopdragne børn
Aase Nielsen, leder på Tovshøjskolen sagde som afrunding:
”Når alt dette er sagt, er der en rigtig stor gruppe meget velopdragne børn – også set i forhold til andre skoler. De ved, hvad der er rigtigt og forkert, så der er noget at bygge på!”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.