Med 20 mandater for og 11 imod har Aarhus Byråd vedtaget at udbyde en 4.000 kvadratmeter stor byggegrund på Bautavej 1 til religiøse og kulturelle formål. Med andre ord: grunden vil blive udbudt til Forbundet af Islamiske Foreninger. Dermed er vejen nu banet for en opførelsen af en stormoské på grunden.
Den længere tids politiske uro omkring helhedsplanen fortsatte imidlertid med en heftig værdipolitisk debat under byrådsmødet. Venstre og De Konservative gentog, at en stormoské på Bautavej 1 vil stride imod de principper, som er grundlaget for helhedsplanen og ønsket om at skabe en attraktiv bydel. Venstres Gert Bjerregaard mener, at området vil blive fastholdt i en funktion, som ”en magnet for en fortsat ghetto.”
Esben Kullberg (S) forsvarede imidlertid placeringen af moskéen, og mente ikke, at præmisserne for helhedsplanen er ændret. Snarere har man netop imødekommet Venstres ønsker:
”Venstre ønskede oprindeligt ikke en moské-placering inden for helhedsplanens ramme. Det er imødekommet. Så man kan undre sig over, hvorfor Venstre har stillet sig i et hjørne og spiller tvær. Kom tilbage til planen, og lad være med den usympatiske politisering, der sætter en stor borgergruppe i spil,” lød det ifølge Jyllandsposten fra Esben Kullberg.
Enhedslistens Peter Hegner Bonfils blev også stødt over de skarpe protester imod moskébyggeriet:
”Vi har en minoritetsgruppe, som har formået at samle sig i forening. Det er fint, at borgmesteren ikke har ladet sig afpresse i denne sag. Jeg bliver stødt over at høre mine medborgere, bekendte og venner blive omtalt som et parallelsamfund,” sagde han.
En ærgerlig udvikling
Ifølge den konservatives gruppeleder, Marc Perera Christensen, er forløbet ikke sket på rette vis. Han mente, at nogle er blevet forfordelt:

”Det her er en politisk sag, og det er helt fair at behandle den sådan. Vi har ikke religionslighed i Danmark, og det er helt legalt at forskelsbehandle,” sagde han på mødet.
”Det er et kæmpe løftebrud fra borgmesteren. Helhedsplanen er brudt. Fire partier står udenfor. Borgmesteren har valgt at tromle. Det er stærkt bekymrende,” supplerede Gert Bjerregaard (V).
Borgmester Jacob Bundsgaard ærgrede sig afslutningsvist over de negative ytringer, men fastholdte de gode fremtidsudsigter for området:
”Jeg havde håbet på et kompromis, så situationen er trist. Men der er ingen dokumentation for, at en moské skader integrationen," gentog borgmesteren.
På mødet foreslog SF endnu engang, at man burde takke ”ja” til boligafdelingen Toveshøjs tilbud om at sælge ”bakken” øst for Toveshøj. Det blev som bekendt afvist, og Bautavej 1 er nu den eneste mulighed for en kommende stormoské i området.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.