Onsdagens valgmøde i Foreningernes Hus blev et kæmpe tilløbsstykke. Op mod 100 beboere mødte op for at høre lokale politikere fra alle de partier, der stiller op i Aarhus, undtaget Venstre. Selv Kristendemokraterne havde sendt en kandidat til mødet, ligesom Vestbyens egen digter, Yahya Hassan, var mødt op.

Formand for Gellerup Fællesråd Helle Hansen, der stod bag arrangementet, bød velkommen, inden beboerredaktør Birger Agergaard indtog pladsen som ordstyrer og gav ordet til Yahya Hassan – mens TV2-kameraer filmede løs.
Hassan fastslog straks, at både bolig- integrations- og udenrigspolitikken ”…er slået fuldstændig fejl” og er en stor del af årsagen til den flygtningeproblematik, der lige nu er blevet det store tema i valgkampen. Derpå bekendtgjorde Yahya Hassan at han er det politiske alternativ, med en slet skjult henvisning til en anden deltager i debatten, Vibeke Genefke, som stiller op for det nystartede parti Alternativet, der har udsigt til at komme i Folketinget for første gang ved valget 18. juni.
”Ghetto” – et udskældt ord
Efter den indledende runde blev kandidaterne spurgt om, hvad de mener om begrebet ”ghetto” der i mange år har været forbundet med bydele med uro og arbejdsløshed – som Gellerup. Alternativets kandidat mente, at man burde erstatte ordet ”ghetto” med ”regnbuebydel”.
Sander Jensen fra de Radikale syntes, at ”vi skal slette ordet fra ordbogen – men ikke fra historiebogen”. De Konservatives Saminah Shah var til gengæld ikke umiddelbart indstillet på at holde op med at bruge ghettobegrebet; for hende var det vigtigere at tale om, hvordan Gellerup og beboerne kan arbejde sammen om at komme ud af den såkaldte ghettoliste i stedet, og løfte bydelen ud af den nuværende situation, hvor mange ikke har et arbejde eller en uddannelse.
Bred opbakning til Palæstina
Trods de politiske forskelle og store uenigheder kandidaterne imellem, var der dog ét punkt, som alle kunne være enige om, til stor glæde og applaus fra tilhørerne i salen: Nemlig at palæstinenserne har krav på deres egen, selvstændige stat, og at Danmark fortsat bør lægge pres på Israel, både direkte og igennem EU og FN, for at få dem til at acceptere en to-statsløsning og overdrage den fulde kontrol over de besatte områder til det palæstinensiske selvstyre.
En tilhører beklagede sig over, at hans datter, som taler perfekt dansk, skulle sprogscreenes – det var snarere ham selv, som burde screenes! Samina Shah syntes derimod, at han burde være tilfreds med, at børn screenes – mens andre i panelet kaldte der ydmygende forskelsbehandling.
Debatten havde svært ved at blive afsluttet til tiden, fordi spørgelysten var meget stor, og politikerne gerne ville markere sig. Men man nåede omkring rigtig mange emner som jobs og forskelsbehandling, iværksætteri, fattigdomsydelser – og finansiering af moskeen.

De deltagende politikere på aftenens møde var:

Løsgænger: Yahya Hassan
Enhedslisten: Nikolaj Villumsen
Alternativet: Vibeke Genefke
Dansk Folkeparti: Johnny Andresen
Kristendemokraterne: Fridtjof Stidsen
Liberal Alliance: Ole Olesen
SF: Jonas Dahl
Konservative: Saminah Shah
Radikale: Sander Jensen
Socialdemokraterne: Jens Joel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.