Der er ikke meget tvivl om, at Cirkus Tværs har haft et hårdt år: Først gik den gamle næstleder på pension. Så blev cirkus’ lokaler totalskadet i en påsat brand. Og endelig døde mangeårig leder Trille Lucassen i en meningsløs trafikulykke midt på sommeren.

Men som i alle eventyr, hvor hovedpersonen skal gruelig meget igennem før den lykkelige slutning, kan cirkusartister og ansatte nu for alvor skimte lyset for enden af tunellen. Og se frem til en ny hverdag i helt nymalede og –renoverede lokaler, og med en ny, erfaren og karismatisk leder i cirkusfamiliens midte.

Hans navn er Søren Stockmar. Og han er allerede velkendt af de fleste børn og unge i cirkusmiljøet i Aarhus, både i Cirkus Tværs, på Gøglerskolen og fra det gamle, fælles cirkusprojekt i Aarhus Vest, Cirkus Gelatti, som i mange år samlede skoleelever til fælles forestillinger i Gellerup.

Vidt omkring i verden

Sørens første erfaring med cirkus fik han allerede som barn i FDF. Senere blev han optaget på Gøglerskolen i Aarhus, hvor han var elev i 1994. Derfra gik turen via et cirkusprojekt i fritidsklubben Fyrtøjet til det fælles cirkus-samarbejde i Gellerup, Cirkus Gelatti, som i årevis havde forestillinger på Gellerupscenen. Han fulgte op med en læreplads i Cirkus Krone, som han tiltrådte i 1996.

En Europa-tur på egen hånd, hvor han undervejs optrådte på gader og stræder for at tjene penge til at kunne rejse fra by til by blev det også til i denne periode. På det tidspunkt var Søren, som han indrømmer, blevet ”Lidt bidt af det dér med at lave cirkus”:

”Jeg havde altid troet, at jeg skulle have en almindelig uddannelse, jeg kunne falde tilbage på, og så uddanne mig videre inden for gøgl og cirkus. Men nu blev det simpelthen sådan, at jeg i stedet fik min erfaring gennem læring og praktisk arbejde i stedet for teoretisk skolegang. Dengang som nu er cirkus- og gøglermiljøet lidt som én stor familie, hvor de fleste kender hinanden, så det har altid været overskueligt at finde nogen at arbejde sammen med og gå sammen om nye projekter.”

Von Kriegenbaum og De Splittergale

Et af de projekter Søren Stockmar blev involveret i, var Von Kriegenbaums Familiecirkus. Her kom han bl.a. til at arbejde sammen med Trille Lucassen fra Cirkus Tværs. Og begrebet ”familiecirkus” skal tages helt bogstavelig: Både Søren og hans børn, så vel som Trilles egne børn, der i øvrigt er jævnaldrende, var en del af truppen.

Også psykisk syge og sårbare unge og voksne har haft glæde af Sørens blanding af pædagogik, omsorg og cirkuserfaring. Den skæve cirkustrup ”De Splittergale” der består netop af psykisk syge, som optræder jævnligt for alle, har således også i årevis været i hænderne på Søren Stockmar, der stadig er tilknyttet De Splittergale på frivillig Basis.

Fremtiden kalder

Nu skriver kalenderen 2015, og Søren har netop overtaget ansvaret for de nyrenoverede lokaler og de efter hans opgørelse omkring 35 meget aktive 8-14 årige cirkusbørn, der hver dag kan finde på at kigge forbi i åbningstiden. Dertil kommer mindst lige så mange børn og unge, som tidligere har været en fast del af Cirkus Tværs og stadig kommer forbi, fordi de føler sig som en del af familien. Hvad skal der ske nu? Hvad vil Søren med Cirkus Tværs?

”Det, jeg kan, er først og fremmest at lave cirkusprojekter med alle slags mennesker: Børn og unge, voksne og sårbare. Jeg har også haft mit eget firma i 15 år, så jeg har erfaring med at lede og organisere en virksomhed, ud over alt det arbejde der ligger i at indøve nye forestillinger. Cirkus Tværs er en uhyre vigtig del af Gellerup og af hele Aarhus’ gøgler- og artistmiljø. Mange tidligere elever fra Gøglerskolen bor rent faktisk herude for at være tæt på Cirkus Tværs, hvor der bogstavelig talt er ”højt til loftet” og hvor de kan komme og træne – og inspirere nye generationer.

Derfor er det for mig vigtig at fastholde at vi har en central placering i området med gode faciliteter,” lyder det fra Søren med henvisning til, at Cirkus Tværs inden for en årrække skal finde nye lokaler at være i, da de nuværende skal rives ned som en del af den igangværende helhedsplan.

”Det er vigtigt at vi passer på hinanden. Vi er ikke noget stort miljø, og der skal altid være plads til både gamle og nye artister, som kan bruge Cirkus Tværs som et fristed, uanset hvor vi har lokaler,” slutter den nye leder for Cirkus Tværs.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.