Er du enlig kontanthjælpsmodtager og har flere børn? Er I to samlevende kontanthjælpsmodtagere? Får du integrationsydelse? Så hører du til dem, der
bliver ramt af kontanthjælpsloftet, som indføres med virkning fra 1. oktober.
De foreløbige tal viser, at hver sjette voksne beboer i Gellerup rammes i forskellig grad.
 
Beboerrådgivningen i Gellerupparken har allerede haft de første bekymrede beboere til samtale. Beboerrådgiver Abelone Asingh: ”En del har været her allerede, og når loftet træder i kraft, så vil rigtig mange komme til os. Det er et kludetæppe med mange forskellige satser, men de, der bliver hårdest ramt, er enlige med flere børn og samlevende kotanthjælpsmodtagere.”

Abelone Asingh frygter, at regeringens beslutning vil ramme børnene hårdest: ”Det bliver et kæmpeproblem for en del familier, fordi der vil blive mindre råd til fritidsaktiviteter, ferie og den slags. Børnene bliver igen taberne.”

For nogle beboere kan det blive et problem at skaffe penge nok til huslejen. Men hverken boligforeningen eller kommunen har ret mange muligheder for at hjælpe, for der er ikke mange billige lejligheder i Aarhus.
Væk fra kontanthjælp?
Abelone Asingh: ”Det her må jo få os alle til at se på hele kontanthjælpssystemet, for det er jo ikke meningen, at folk i årevis skal være på kontanthjælp. Det er kommunen, der skal vurdere, om de mennesker i stedet kan komme i et ressourceforløb, som kan afklare jobmuligheder eller på anden måde hjælpe folk videre i livet.”
Hun forklarer, at boligforeningens beboerrådgivere kan være bisiddere, når beboerne skal kontakte kommunen for at høre, om de kan komme i ressourceforløb og dermed væk fra kontanthjælpsloftet. ”Det er rivende galt, at systemet ikke har kunnet finde tilbud til de mange mennesker, der har været på kontanthjælp i lang tid,” siger Abelone Asingh.
Få job i 225 timer
En anden måde at undgå problemet på er at få 225 timers arbejde om året. Det skal være ordinære, ustøttede løntimer.

På Samvirkemødet forleden opfordrede Helle Hansen, afdelingsformand i Gellerupparken, til at ”tænke alternativt” i Gellerup. Altså, at Gellerups mange kræfter på en eller anden måde skaber en jobbank, der giver beboerne bedre mulighed for at få 225 timers arbejde.
Mister 14.000 kroner om året
Boligsocial leder i Gellerup, Henning Winther, viste på Samvirkets møder plancher, der blandt andet viser, at omkring 16 procent af de voksne i alderen 18-64 år bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Det er hver sjette voksne beboer.  
Nogle rammes mere end andre, men i gennemsnit vil kontanthjælpsmodtagerne i Gellerup miste 13.950 kroner årligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.