"Gellerup? Det er et lortested!"
Sådan er reaktionen nogle gange hos mennesker, der ikke har sat deres ben i Gellerup. For havde de det, og mødt nogle af beboerne, ville reaktionen være ganske anderledes.
Så ville det eksempelvis være netværket, det stærke foreningsliv og viljen til at hjælpe naboen, der stod stærkest som indtryk.
Det fortæller Jonas Strandholdt Bach, som er antropolog og arbejder i Gellerup for Brabrand Boligforening. Lige nu forsker han via et phd-projekt i flyttemønstre – det vil sige årsager til, at folk flytter til og fra Gellerup.
Han er blevet interviewet til Landsbyggefondens magasin, som har et tema med forskere, der fortæller om deres arbejde.
De fleste vil blive her
Han kan afkræfte, at beboerne flytter væk fra Gellerup, fordi det skulle være dårligt at bo der. Han nævner som eksempel, da de tre første blokke på Bentesvej blev revet ned, og 192 familier skulle genhuses.
"Stik imod forventningerne valgte tre fjerdedele at få en ny lejlighed i Gellerup i stedet for at flytte væk. Senere, da yderligere to blokke skulle rømmes før nedrivning, var der færre ledige lejligheder i Gellerup, og da valgte halvdelen af dem at blive boende i Gellerup.
"Hvis Gellerup var så dårligt, hvorfor vælger de så at blive boende? Det er blandt andet, fordi de har et stærkt netværk i området," siger Jonas Strandholdt Bach i artiklen.
Stor arbejdsløshed er også noget af det, man forbinder udsatte boligområder som Gellerup med.
"Det er problematisk, at vi altid fremhæver de negative sider som det eneste. Det er selvfølgelig en udfordring, hvis man blandt andet ikke kan betale husleje, fordi man ikke har arbejde, men det betyder ikke nødvendigvis, at beboerne er dårlige naboer. Selv om man ikke kan varetage et fuldtidsjob, kan man måske godt rydde op, hjælpe naboerne, deltage i foreningslivet, passe børn osv.," siger han og uddyber:
"Der ligger nogle ressourcer, som man overser, når man definerer et boligområde som socialt belastet. Dem kan man godt bruge mere effektivt som boligforening."
Ikke at glemme de negative sider…
Jonas Strandholdt Bach siger til gellerup.nu, at der uanset de stærke sider ved Gellerup også er negative – fraflytningsprocenten er højere end andre steder, og eksempelvis kontanthjælpsreformen giver store udfordringer for beboerne.
I slutningen af 2018 afslutter han sit forskningsprojekt, og afhandlingen vil give nogle anbefalinger til boligforeningen, hvor han videregiver beboernes oplevelser af at bo i området, og hvad der kan få dem til at vælge at blive boende.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.