Dagbladet Politiken har bedt en række toneangivende muslimer fortælle, hvordan deres "Danmarks-Kanon" ser ud – og hvad Danmark betyder for dem. De skal vælge et foto, en ret, et kunstværk, en tradition, et digt, en ting, et sted, en person, en sang og en tekst og begrunde deres valg.
Lørdag var det Gellerups kendte somaliske ildsjæl, Ilham Mohameds, tur til at beskrive de bedste danske værdier.
Bog: Ilhams egen lille børnebog, Den farlige Bro, fordi den handler om at turde.
Citat: When I die, don’t come to my grave to tell me how much you love me and how much you miss me, because those are the words I want to hear while I’m still alive."
Tradition: Grundlovsdag: Jeg elsker grundlovsdag og har været med til at fejre dagen i mange år i Gellerup, hvor jeg er med som frivillig. Dagen er en festdag, hvor vi i fællesskab fejrer, at vi har en grundlov, der ikke har indskrevet diktatur, men demokrati.
Sted: Dokk1: Jeg ville ønske, at stedet havde været der, da min datter var lille, men også i dag, hvor hun er 15, går vi derned og får noget ud af det.
Person: Lone Hedelund: Hun har et stort hjerte, og hun tænker ikke så meget på at få løn for det, hun laver, og på at få noget til gengæld. Jeg ser hende som en rollemodel. Hun gør noget for rigtig mange mennesker på biblioteket her i Gellerup. Hun siger aldrig nej til at hjælpe, og vi er flere, der ser, hvad hun gør, og prøver at tage det til os.
Kunstværk: Den lille Havfrue: Det er et kunstværk, der er en del af dansk identitet og dansk kultur. Man er som dansker stolt af hende og vil gerne vise hende frem.
Plakat: Danmark for Alle: Modreaktion på Dansk Folkepartis fotografi af nogle gammeldanskere og en hund. På den anden plakat står en masse forskellige mennesker, og det gjorde mig glad. Med det foto føler jeg mig accepteret. Det vil jeg forsvare, her hører jeg til.
Digt: Goddag på søndag: Goddag på søndag/ Jeg skulle på mandag / hilse på tirsdag / og spørge på onsdag, / om I på torsdag / ville komme på fredag og besøge os på lørdag.
Danskere er meget afhængige af kalenderen og laver ikke så tit spontane aftaler. Nu bruger jeg den selv. Jeg laver ikke en aftale uden kalender i dag, men det er meget usomalisk. Og meget dansk. På godt og ondt.

Ret: Somalisk ret: bariis iyo suqaar (ris med oksekød): Jeg elsker retten. Jeg har taget den med fra Somalia, hvor min mor altid har lavet den. Men den laves også her, og det er en simpel ret, som alle kan spise, og alle har råd til.
Sang: ’Under stjernerne på himlen’ med Rasmus Seebach: Vi kan sagtens nå langt, hvis vi hjælper hinanden i stedet for at tænke dem og os og dig og mig. Hvis vi bare kunne samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden – så kunne lille Danmark være et drømmeland.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.