En torsdag besøgte forfatter Louise Juhl Dalsgaard fra ATLAS OVER AARHUS QHuset i Gellerup. Hun indledte kvindefortællingerne. Ilham Mohamed tog over. Hun fortalte om sin børnebog, ”Den farlige bro”.
En bro, som hun har krydset flere gange i sit liv – først som barn, og som voksen har hun krydset flere ”farlige broer” i overført betydning.
Gellerup.nu lyttede til fortællingen – og talte bagefter med Ilham om bogen og broen.
Først den rigtige bro
Som tilflytter fra storbyen Mogadishu til den lille by Beldweyn lærte Ilham først som otteårig at krydse  hængebroen over floden Shabelee på sin skolevej. De andre børn i den lille by havde lært det fra tidlig alder. Ilham fortæller:
”En dag tabte jeg mine bøger ned i floden. Jeg troede jeg skulle dø. Så besluttede jeg, at tjenestepigen skulle følge mig over broen i en uge. Men hun skulle ikke holde mig i hånden.”
Så den mentale bro
Hun sluttede fortællingen med at sige: ”Den bro har jeg krydset mange gange siden i mit liv. Jeg blev robust som barn.”
Da Ilham skulle beslutte, om hun ville starte på pædagogseminariet , deltog hun i et etårigt brobygningsprojekt, hvor de studerende bl.a. skrev en børnebog. Hendes bog ”Den farlige bro” har både dansk og somalisk tekst.
En bog mere?
På spørgsmålet om hun har tænkt sig at skrive en bog mere, svarer Ilham, at hun faktisk har tænkt på at skrive en bog om at leve som kvinde med anden etnisk baggrund i Danmark. Men det er svært at få ro til lige nu. Hun arbejder frivilligt som bydelsmor, er i praktik som aktivitetsleder i QHuset og har en teenagedatter derhjemme. Og hun tilføjer, at det er svært at skrive.
I Somalia var Ilhams drøm at tage en bachelor i økonomi og derefter en kandidatgrad i USA. Men en krig kom i vejen. Efter krigen døde Ilhams far. Som 28-årig måtte hun i stedet for flygte til Danmark. Her var sproget en hindring. Dengang fik flygtninge tildelt niveau i sprogundervisningen ud fra nationalitet. Dansk på niveau 1 og 2 førte praktiske job, og kun niveau 3 gav adgang til en uddannelse.
Lærte dansk på niveau 3
Ilham ville lære dansk på niveau 3. Så læreren måtte spørge lederen om lov. Meldingen var: ”Vi giver dig 14 dage på niveau 3.”
”Jeg sagde til dem, at bare de lod hende komme på niveau 3, så skulle jeg nok tage ansvaret.”
Udover skolen snakkede hun dansk to gange om ugen med en frivillig fra Dansk Flygtningehjælp i Otterup. Den frivillige foreslog også, at hun så tv-nyhederne, for det er let sprog. På den måde tog Ilham eksamen i dansk på niveau 3.
Pædagoguddannelse i Aarhus
Ilham havde også fået en datter, som nu var tre et halvt år. Og hendes veninde var blevet gift og flyttede til Aarhus. Ilham valgte at flytte med, for veninden var den eneste, hun kendte i Danmark. I Aarhus gik Ilham på VUC for at lære mere dansk.
”Dansk er et meget svært sprog at lære,” siger Ilham. ”Var jeg kommet til USA eller England kunne jeg have fortsat min uddannelse direkte.” Via sin sagsbehandler fik hun nu mulighed for at uddanne sig. Hun kom sammen med 24 andre på et etårigt brobygningsprojekt til uddannelsen som pædagog.
Af de 24 blev 12 optaget på uddannelsen. Ilham var en af dem. Hun fortæller: ”Jeg var lige ved at give op. De unge, som kom lige fra gymnasiet, snakkede så hurtigt, at jeg næsten ikke kunne forstå deres dansk. Men jeg giver ikke op, jeg presser mig selv,” siger Ilham, som gennemførte uddannelsen på normeret tid.
Hårdt at være vikar
Efter et toårigt barselsvikariat på Selam Friskole i Hasselager har hun arbejdet som vikar. Men det faste job fik hun aldrig.
Det er hårdt at være vikar. ”Når de ringer kl. otte og spørger om man er klar, er der lagt en plan for dagen. Og nogen gange må man sige nej,” siger hun og ryster på hovedet. ”Og siger man nej for ofte, ringer de ikke igen.”
Nu er Ilham i virksomhedspraktik som aktivitetsleder i QHuset, sammen med Kaltuma Guraa, som står for cafedelen. I startfasen er der kaffe og kage hver tirsdag og torsdag. Ligesom der er kvindecafe hver fredag. Håbet er, at QHuset overlever og måske får midler til ansætte hende som leder. Ilham vil kontakte folk personligt og invitere dem til at bruge QHuset.
Læs Louise Juhl Dalsgaards artikel om kvindefortællinger i QHuset her
Læs Ilham Mohameds børnebog: Den farlige bro (PDF-format)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.