Khadija Rabeh fra Toveshøj havde en afgørende deadline: Efter tre år i landet skulle hun søge forlænget opholdstilladelse, men for at få den skulle hun forsørge sig selv. Hendes mand er på førtidspension og må efter loven ikke forsørge begge.
Men nu må hun søge tilladelsen. For to uger siden startede hun i et job hos rådgiverfirmaet CFBO inde i byens centrum, hvor hun køber ind til frokost, anretter den og i øvrigt gør rent. Det er 10 timer om ugen, nogle gange mere.
"Jeg er så glad! Hvis jeg ikke havde fået arbejdet, ville jeg blive sendt hjem til Marokko, fordi jeg skal være selvforsørgende, når jeg søger om forlænget opholdstilladelse," siger Khadija.
Derfor ønskede hun heller ikke at modtage kontanthjælp, fordi den kunne ikke give hende en forlænget tilladelse. Kun et reelt job ville være løsningen.
"Min mand har betalt alle mine udgifter ud af sin pension, men jeg vil gerne tjene mine egne penge," fortæller hun.
To søstre og to brødre
Khadija Rabeh er 34 år. I Marokko arbejdede hun som syerske, og i weekenden i moderens cateringfirma, hvor de lavede mad til fester. Hendes søster var i Danmark blevet gift med Khadijas nuværende mands bror, og efter nogle besøg i Danmark besluttede de at gifte sig. Derefter blev hun familiesammenført til Danmark.
De bor sammen på Edwin Rahrs Vej. I løbet af sine tre år i landet har hun forbedret sig danske sprog og går nu på Dansk3.
"Jeg er også frivillig i biblioteket på LærDansk, og jeg taler også dansk med mine mands venner. Jeg har også en dansk veninde, som jeg laver mad sammen med, og så taler vi dansk sammen."
Både hun og hendes mand har været frivillige blokambassadører i den boligsociale helhedsplan. Da projekterne i Det boligsociale Sekretariat samarbejder om mange opgaver, fik hun kontakt til Ghassan Hassoun i Fremskudt Jobvejledning, som hjalp med CV og jobmuligheder. Han anbefalede, at hun gik til den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Fair, som laver mad for Brabrand Boligforenings ansatte og desuden tilbyder jobafklaring for kvinder.
Khadija Rabeh har under sit køkkenarbejde hos Kaffe Fair fået lov at lave en flot marokkansk anretning til frokosten. Hendes mentor Roda Ahmed er i baggrunden. (foto: Frida Lund)
God hjælp fra Kaffe Fair
"Jeg har virkelig fået meget hjælp af Roda Ahmed og Frida Lund på Kaffe Fair. Jeg har lært køkkenarbejde, og det gode er, at vi alle taler dansk sammen. Så nu kan jeg alle ordene inden for madlavning," siger hun stolt.
Ghassan Hassoun skabte forleden kontakt mellem Khadija og firmaet CFBO, og det førte til, at hun har fået ansættelsekontrakt.
"Måske får jeg flere end de 10 timer om ugen, ellers vil jeg gerne have to jobs," siger Khadija målrettet.
"Mit ønske er at blive kok. Jeg skal først på VUC, og bagefter søger jeg ind på Aarhus Techs kokkelinje. Jeg vil gerne arbejde professionelt med mad – og måske endda åbne min egen restaurant," siger Khadija og smiler.
"Jeg vil gerne lave marokkansk mad! Der er så mange forskellige ting, for eksempel gryderetten tagine, og mange slags fisk!"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.