Når ’De Blå Stjerner’ tager rundt i landet, handler deres oplæg om at nedbryde fordomme. Gruppen af somalisk-danske unge ender ofte med at snakke om tørklæder, deres opvækst og skal svare på alle mulige spørgsmål såsom: ”Går du også i bad med tørklædet på?” Eller ”Må din mand se dig uden tørklæde?”
Det var der intet om fredag, da de besøgte Yggdrasil og bydelsmødrene. De Blå Stjerner og Bydelsmødrene er nemlig i samme situation.
Pensionister tør op
Projektleder Safaa Mohamed Ali forklarede, at når hun kom ud og holdt oplæg, kom der ofte nogle gode diskussioner ud af det. Der blev også stillet mange spørgsmål. Nogle gange kunne hun godt se, at pensionistforeningen ikke lige var helt med på, at de kom, men efter deres oplæg var de helt vilde med det, og ville alle snakke med dem bagefter.
Hun bliver mødt af mange fordomme til dagligt, men hun diskuterer med folk. Hendes mor derimod, siger ikke noget.
”Hun tænker, at dette er den pris, jeg betaler for at bringe mine børn i sikkerhed i Danmark,” forklarer Safaa.
Heyfa Mohamed Hassan er uddannet sygeplejerske og stammer fra Aalborg-egnen og var med for første gang. Hun forklarede, at hun har det fint med at svare på spørgsmål, hvis patienter spørger til hendes tørklæde. ”De spørger ikke, fordi de er onde, men fordi de ikke ved noget om det,” forklarede hun.
Mandeopdragelse
Da de havde overstået deres korte oplæg, stod den på debat. Her nævnte Safaa, at folk undrer sig over, at hun er 28 og ikke er gift endnu. Men hun vil vente på den rigtige mand og ikke bare giftes for at blive gift.
Her tog diskussionen fart, da den kom til at handle om, hvordan man skulle opdrage drengebørn. ”Man skal opdrage dem til at blive gode ægtemænd,” forklarede en bydelsmor og fortsatte ”De skal lære at hjælpe til derhjemme.”
"Ingen gider have en mand, der ikke hjælper til derhjemme," sagde flere bydelsmødre.
Flere kom ind på, at pigerne ofte får stillet flere krav derhjemme, måske også derfor de får en god uddannelse. Der var dog stemning for, at der også skal stilles krav til drengene. ”Ingen gider have en mand, der ikke hjælper til derhjemme,” lød det fra de fleste.
Kvinderne kunne have diskuteret drenge- og mandeopdragelse endnu længere, men de var alle sammen enige om, at det var en af de vigtigste opgaver for dem.
Safaa takkede for en god debat og mente, at dette var et af de bedste steder, hun havde besøgt. Også fordi diskussionerne kom til at handle om noget helt andet end normalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.