Lørdag den 11. marts inviterede Litteraturforeningen 365tekster og Eutopia2017 til skriveworkshop med temaet ”I Danmark er jeg født?”.
Arrangementet foregik på Eutopia Stage i Gellerup. Titlen kommer af, at arrangørende med arrangementet ønsker, at deltagerne reflekterer over, hvad det ville sige at være dansk, og om det er ok at have sine rødder med, hvis man har en anden etnisk baggrund.
De 12 deltagere blev budt velkommen af kunstnerisk leder af Eutopia, Brigitte Christensen, og Louise Juhl Dalsgaard, som underviser i kreativ skrivning og er redaktør på "Atlas over Aarhus". Nu kunne arrangementet gå i gang.  
Brigitte startede med at præsentere sig selv. Hun fortalte, at hun var født i Danmark, men havde boet i Italien i mange år. Nu var hun kommet tilbage til Danmark og tilbragte det meste af sin tid i Gellerupparken på Eutopia Stage.
Vi skal snakke sammen
Arrangementet havde ifølge Louise Juhl Dalsgaard to formål ”Vi vil jo gerne få en dialog i gang, og jeg vil gerne have, at vi snakker sammen i samfundet. Derudover skal teksterne finpudses og måske bruges til et borgerstykke, som Eutopia laver under overskriften: ”I Danmark er jeg født”.
Inden arrangementet gik i gang, indledte Louise med at fortælle deltagerne, at før man begyndte med at skrive sin tekst, skulle man være afklaret med, hvem man var, og hvem man skrev teksten til. Deltagerne havde tre kvarter til at skrive deres tekst, og tiden blev udnyttet med det samme!
Da de tre kvarter var gået, fik deltagerne en velfortjent pause, som med det samme betød at rummet blev fyldt med snak og latter, der skabte en rigtig god stemning.
Grænseoverskridende
Efter pausen skulle deltagerne i gang med en ret grænseoverskridende opgave. På skift læste man sin tekst op om, hvad man forbandt med titlen ”I Danmark er jeg født?”. En af deltagerne skrev en meget tankevækkende tekst om en oplevelse, hun havde haft i Beiruts lufthavn. Her viste hun stewardessen sit rødbedefarvet pas, hvorefter hun blev spurgt ”hvor hun kom fra?”. Hun svarede ”Danmark”, men det var ikke det svar, stewardessen fiskede efter. ”Hvor kommer du rigtig fra”, spurgte hun, ”Egypten” svarede hun så.  
Deltagerne skulle igennem mange forskelligartede øvelser, og til slut skulle de læse deres tekst, som om det var deres første gang igen.
Efter mange gode timer med tekstskrivning og forskellige performance øvelser, blev dagen afsluttet med en opsamling, hvor Brigitte og Louise også fik mulighed for at rose deltagerne til skyerne. De sociale forskelle, der var i forhold til alder, etnicitet osv. gav noget smukt og unikt til teksterne. En ting er, hvad man har skrevet, en anden ting er, hvordan man kommunikerer og videreformidler det.
Deltagerne var meget begejstrede for arrangementet håber på flere arrangementer lignende dette.  
Deltager: Flere indgange til danskhed
En af deltagerne, Sarah Emilie Sloth Thorup valgte at deltage, fordi hun synes, det er et spændende emne, hvad det vil sige at være dansk.
"Jeg tror ikke det er så defineret, som man prøver at gøre det til, jeg tror der er flere forskellige måder at se det på. Og jeg synes generelt det spændende, hvad det vil sige at være dansker og så i forhold til andre kulturer."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.