Kan man planlægge sig til det gode liv, eller skal det vokse nedefra?
Det er et af de spørgsmål, vi stiller, når vi sætter fokus på to almene boligområder: Gellerupparken i Aarhus og Urbanplanen i København. Begge områder er de seneste år blevet sat på det litterære landkort, blandt andet med værker af forfatterne Hanne Højgaard Viemose og Morten Pape.
Arrangementet foregår 21. marts kl. 20-21.30 på Dokk1, Store Sal. Det kræver ikke tilmelding – bare duk op!
Vi har inviteret begge forfattere ind til at læse op af deres værker og tage en debat med Henning Winther og Mikkel Warming, der var/er ledere af de to boligområders helhedsplaner. For hvad sker der, når byplanlægning og helhedsplaner konfronteres med litteraturens stemmer?
I de seneste år har mange skøn- og faglitterære bøger tematiserer livet i udsatte boligområder. Kan man sige noget generelt om forfattere som Morten Pape, Aydin Soei, Yahya Hassan, Ahmad Mahmoud og Hanne Højgaard Viemose? Er der tale om moderne hjemstavnslitteratur eller ligger der større samfundskritik i fortællingerne fra ”ghettoerne”?
Denne aften bringer vi disse stemmer i dialog med konkrete erfaringer fra fagpersoner i form af Henning Winther og Mikkel Warming, der er ledere af henholdsvis Gellerupparken og Urbanplanen. Debatten vil fokusere på forholdet mellem arkitektur, byplanlægning og livet i de udsatte boligområder, der skildres i litteraturen.
Arrangementet rammesættes af ph.d. Elisabeth Skou Pedersen, der er ekspert i litteraturens steder.
Om deltagerne:

  • Hanne Højgaard Viemose er bl.a. kendt for romanen MADO. I 2015 udgav hun bogen Helhedsplanen, der er en del af serien Små bjerge af beton, der alle omhandler Gellerup i Aarhus, hvor Hanne i en årrække har boet med sine børn.
  • Morten Pape udgav i 2015 romanen Planen, der omhandler hans opvækst i Urbanplanen på Amager. Elisabeth Skou Pedersen, ph.d. i litteraturhistorie og litteraturredaktør for ATLAS Magasin, har bl.a. forsket i litteraturens steder.
  • Mikkel Warming, Sekretariatsleder for Partnerskabet, den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen (3B). Bor selv alment i Sydhavnen, og er aktiv i beboerdemokratiet i AKB-København. I årene 2006-2013 Socialborgmester i Københavns kommune, valgt for Enhedslisten.
  • Henning Winther, tidligere boligsocial leder i Brabrand Boligforening. Forhenværende rapper, producer og festivalarrangør, rapskoleleder, ungdomsskoleleder samt medlem af Aarhus Kommunes Kunstråd.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.