"Sluk lige jeres mobiltelefoner og ryk nærmere, så I bedre kan høre. Vi skal have de bageste med!"
Vi står ved gangbroen over til City Vest, og et par elever i 4.c. på Engdalskolen gør klar til at fortælle deres forældre om "Gjellerup-Centret", som det hed i starten efter byggeriet i 1972. De har researchet på centrets historie og læser op på skift. Men forældrene skal høre efter!
Det er børnene, der viser rundt og har forberedt små fortællinger om cirka 10 steder i Gellerup. De er ‘bydetektiver’, der har brugt en del tid sammen med kulturformidler og byvandrer Pernille Steentoft. De har selv valgt stederne og hvad der er vigtigt at fortælle om hvert sted. 
Så er det haveforeningen Grønærten mellem to af de høje blokke. Og her kan pigerne  Christine, Ida og Thit fortælle en vaskeægte nyhed: nu må man placere et drivhus på sin havelod! Pigerne fortæller om de 80 haver, der er placeret to steder i Gellerup. og de deler ‘sanseoplevelser’ ud: kirsebær og spinatblade.
Hvorfor lige Grønærten, spørger vi Thit om:
"Vi synes det er et spændende sted at fortælle om. Vi har snakket med Vibeke Dam Hansen og Helle Hansem, så vi vidste noget om haverne," svarer hun.
Næste sted er Legepladsen ved Klubberne i Gellerup – den ligger som en lille oase midt i det omfattende gravearbejde i forbindelse med byparken. Tre drenge fortæller på skift om stedet, som tidligere blev kaldt kaninlegepladsen.
Den nye kunstgræsbane er naturligvis også en fortælling værd. Her tilbydes forældrene også en sanseoplevelse – at mærke forskellen på græs og kunstgræs. Men kun børnene kan mave sig ind igennem tremmerne.
Og sådan fortsætter rundturen i Gellerup og slutter i Bazar Vest. Ingen snakker om bandeuro eller har frygt for at komme i området. Hvorfor skulle de også have det? Tværtimod beslutter de at gentage succesen om et par år og se, hvordan helhedsplanen til den tid har forandre bydelen.
Nogle få af børnene bor selv i Gellerup, resten i Brabrand. Deres forældre kommer måske ikke så ofte i Gellerup, og efter rundvisningen sagde flere, at de har fået mange ting at vide, som de ikke kendte til. 
Der har været ‘bydetektiver’ på skoler i Vestbyen i flere omgange siden 2007

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.