Studerende har fået til opgave at videretænke Gellerup bibliotek, med meget forskellige resultater.
Studerede på andet semester i oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet, havde inviteret borgerne til designdag på Dokk1 den 7. maj. Her fremviste de ni forskellige projekter, som alle har det til fælles, at de tager udgangspunkt i Gellerup Bibliotek.
Det er sådan med projekter på oplevelsesøkonomi, at de ofte er lang tid undervejs og det er konceptet, der udvikles, mens udførelsen nogle gange afhænger af aftageren.
Der er spændende projekter i blandt de ni. Nogle af projekterne er ret simple, and har taget længere ting at udforme og udarbejde, men det ser ud til, at alle projekterne har det til fælles, at det er noget folk kan være sammen om. Der er madtemaer, aktiviteter for børn, madverdenskort og meget andet.

Lyden Af Gellerup
En af de ting, som er ret færdigudviklet er projektet ”Lyden af Gellerup”. Det er en guidet tur rundt i Gellerup, der tager udgangspunkt i Gellerup Bibliotek og fører lytteren op til Bazar Vest. Deltageren skal have høretelefoner på og guides dermed igennem bydelen, mens der fortælles historier fra området. På designmessen kunne besøgende høre et lille lydklip på halvanden minut, hvor turen gik fra biblioteket til Cirkus Tværs.

Michael Lund Pedersen, Tina Thorup Aaen, Sonja Kjeldsmark og Morten Falborg Nordstro?m vil gerne have arhusianere til at opleve Gellerup.
” Vi vil gerne give borgerne i Århus en anden indgang til Gellerup, end den, de hører fra medierne,” forklarer Sonja Kjelsmark.  Hun synes, at Gellerup er et superspændende område med meget at byde på. Hun bor selv i nærheden, men har aldrig rigtigt været i Gellerup, inden de begyndte projektet. Det samme gælder en del af de andre studerende. Det eneste de kender til Gellerup er en tur i Gellerupbadet.

” Da vi besøgte Gellerup for første gang, var vi overraskede over, hvor mange aktiviteter, der er i området. Det er som en lille landsby, hvor folk kommer hinanden ved og hilser på gaden,” forklarer Sonja. Hun har ikke oplevet at føle sig utryg i området og det har hendes studiekammerater heller ikke.
Hvis du vil læse mere om det projekt, så kig på hjemmesiden https://lydenafgellerup.wordpress.com/

Lanceringen af lydturen sker på Gellerup Bibliotek d. 20. Juni kl. 15-17.
Herefter kan du tage turen alle dage i Gellerup Bibliotek og Bazar Vests åbningstider.
Turen starter på Gellerup Bibliotek og varer ca. 40 minutter.
Du skal medbringe telefon med internet og høretelefoner.

Sammen om mad
Inspiretion er navnet på et andet projekt. Det handler om mad. Hvis der er noget, der bringer mennesker sammen er det mad. Og Gellerup har så mange kulturer, så det er rigtigt mange ting at samles om. Her er det meningen, at beboere og folk fra andre dele af Århus, skal mødes, måske spise sammen og udveksle madopskrifter. Der kan også være tale om forskellige foredrag og måske madlavningskurser. Cecilie Ertmann forklarer, at hun og studiekammeraterne har været ude i Gellerup-området og snakket med folk, for at høre, hvad der gør Gellerup speciel. Her fremhævede folk de forskellige kulturer og maden.

Cecilie Dollerup Ertmann, Rebecca Schaumann, Cecilie Julie Skov og Signe Sofie Skaastrup har faet ideen til Inspiretion.

Boganbefalinger
Et tredje projekt, som umiddelbart lyder ret simpelthen, er et tilbud til biblioteker, der gerne vil tiltrække flere læsere. Dette projekt til mest for 65+ segmentet, men det kan sagtens videreudvikles til andre aldersgrupper. Det går ud på at læsere skal anbefale bøger til hinanden. Det lyder umiddelbart som noget, der er lavet i forvejen, men der skal læserne sætte sedler på bøgerne de vil anbefale, hvorefter de kommer på et display.  De studerende har været på Gellerup Bibliotek, hvor de har stillet en kasse, som læserne har puttet anbefalinger i. Der var en hel del. 

Udover anbefalinger, viste Louise Krogh Jacobsen fra projektet, en slags analog lyttestation, hvor man kan høre uddrag af en bog, hvorefter bogen kan findes på hylden eller bestilles hjem. Her havde de studerende flere forslag, hvordan denne lyttestation skal udviklet.
Måske så den ikke mere er så analog, men lever op til tiden.


Frederik Lindbo afprøver lytteøen.

Spændende projekter, hvor det er spændende at se, hvor mange af dem der bliver til noget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.