Skab et fælles miljø, hvor iværksætterne kan lære af hinanden, lyder råd nummer ét fra iværksætter-ekspert Mai Louise Agerskov, Incuba. Sådan et miljø er under udvikling i Square One på Karen Blixens Boulevard.

Når du træder ind ad døren til iværksætterhuset Square One, kan du med det samme mærke energien. Her får du fornemmelsen af den skaberkraft, man også kan læse ud af tallene fra CVR-registret: Der er noget særligt i gang i Gellerup:

Af de 199 aktive lokale virksomheder, er de 137 startet siden 2017, skrev vi forleden i denne artikel.

”Det er mega sejt og meget spændende. Det viser en bydel med utrolig meget mod. Man er modig, når man vælger at starte sin egen virksomhed,” siger daglig leder i Square One, Yvonne Buer.

Hun mærker tydeligt den iværksættertrang i sit daglige arbejde. Square One er lige nu fyldt til randen med kreative iværksættere. 16 små virksomheder er her ved at finde sine ben.

De repræsenterer mange forskellige fagligheder, fra investering og design over produktion af dukker til forskellige praktiske håndværksfag.

Halvdelen af iværksætterne i Square One er fra lokalområdet, og den anden halvdel kommer fra  resten af Aarhus. Fælles for dem er, at de kan noget med deres hænder og arbejder på at skabe en forretning på basis af deres ideer.

Ønsker mere samarbejde på tværs
”Planen er, at vi skal blive ved med at vokse, så vi er i gang med at indrette os på en ny måde, så vi har plads til nogle flere”, fortæller Yvonne Buer.

Hun får en del henvendelser fra iværksættere, som selv har fundet frem til Square One – men hun må også afvise en del af dem, når de ikke passer ind i Square Ones koncept. Dem henviser hun i stedet til de to andre iværksætter-fællesskaber i Gellerup, Den Gode By, ligeledes på Karen Blixens Boulevard, og KollektivByen på Gudrunsvej 78.

”Lige nu kunne vi godt bruge et par små nye virksomheder til vores træværksted. Jeg er godt klar over, at det er meget niche-agtigt, men vi vil gerne udvikle træværkstedet som ramme for mere co-working i huset,” forklarer hun.

I det hele taget er samarbejde mellem virksomhederne i Square One et vigtigt fokusområde. Iværksætterne samles jævnligt for at diskutere mulige samarbejder på tværs.

 ”Vores tre hovedværdier er ”i øjenhøjde, virketrang og videndelende”, og det prøver vi at hele tiden at udvikle på. Vi holder for eksempel fælles frokoster, hvor iværksætterne fortæller om deres projekter og beder om sparring.”

Hun ønsker personligt, at husets sammensætning kan blive bredere, så start-ups og mere erfarne iværksættere i endnu højere grad kan styrke hinanden. Det vil øge mulighederne for at skabe den ønskede synergi på tværs.

Den faglige passion
Tallene viser, at mange unge virksomheder stopper igen i løbet af få år. Yvonne Buer ser dog foreløbig ingen tegn en afmatning blandt de mange unge iværksættere i Square One.

”Mange har en håndværker-baggrund og er optaget af at udvikle en ny virksomhed inden for deres fag. Jeg tror, den faglige passion kan være afgørende. Når man brænder så meget for det, som de gør, så fortsætter man,” vurderer hun.

Mange har stadig et andet job, der giver en fast indtægt, mens de i gang med at udvikle og teste. Derfor er der liv i huset alle ugens dage på alle tidspunkter af døgnet.

Hun ser et klart billede tegne sig: Når virksomhederne har fundet en holdbar forretningsplan, og indtægterne begynder at komme, så er de klar til at flytte ud og stå på egne ben. Den syriske skrædder er flyttet til City Vest, og virksomheden Savsmuld er også på vej videre.

 Seminarer og workshops på vej
Målet med Square One er desuden, at huset også kan bidrage til udviklingen af iværksætteriet bredt i Gellerup.

Yvonne Buer har planer om at tilbyde en række seminarer, hvor alle kan komme og få inspiration til, hvordan man starter sin egen virksomhed – herunder også de knap så eksotiske ting som skat, moms og oprettelse af cvr-nummer.

Desuden vil Square One også via fredags-workshops forsøge at inspirere flere på et mere grundlæggende niveau. Man kan så komme og benytte husets faciliteter og fagligheder til for eksempel at lave t-shirts eller blive bedre til at tage fotos eller lave enkle produkter i træ.

Hun forventer, at de første workshops og seminarer vil blive afholdt i begyndelsen af 2021.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.