Beboerrådgiveren er for mange familier i Gellerupparken og Toveshøj en livline til det danske samfund. Det er her, de får hjælp, når alt andet er gået galt. Maryam Fereidanian har siden 2007 været beboerrådgiver i Toveshøj og er netop rykket tilbage til Laden, der er genåbnet efter langvarig renovering.

En ældre mand banker på døren. Han har brug for hjælp. Maryam Fereidanian undskylder og går ud og taler med ham. Selvom han kun taler sporadisk dansk, lykkes det hende at forklare, at han er nødt til at have en aftale først – og de får aftalt et tidspunkt.

I 14 år har Maryam Fereidanian været beboerrådgiver i Toveshøj. Hun hjælper beboerne med et utal af forskellige udfordringer. Mange af dem handler om økonomi, men det kan også være andre former for problemer med boligforeningen eller med myndigheder, hvor de har brug for råd og vejledning.

”De spørger ofte om min mening, men jeg skal kun give beboerne råd og vejledning. De har stor tillid til, at jeg kan hjælpe dem, men det er vigtigt, at de selv træffer den endelige beslutning.”

Nogle har brug for hjælp til at søge børneydelse eller boligydelse, mens andre har problemer med opholdstilladelser eller ansøgning om statsborgerskab. Familiære problemer som for eksempel skilsmisse fylder også en del.

”Jeg møder også en del, som har brug for en at tale med, inden de skal til en samtale i jobcentret eller familiecentret. Og mange har svært ved at finde ud af Jobnet, hvor de skal læse beskeder, bestille samtaler og være aktivt jobsøgende. Men det er svært. Man skal faktisk have en uddannelse for at kunne begå sig på Jobnet.”

Endelig hjælper beboerrådgivningen også med at visitere familier til gratis sommerferie-tilbud.

Med store grønne planter har Maryam Fereidanian hurtigt gjort kontoret hyggeligt og familiært.

Fraråder at børn oversætter
Ud over dansk taler Maryam Fereidanian også farsi, det officielle sprog i Iran og Afghanistan. Men det allermeste foregår på dansk eller engelsk – suppleret med tegnsprog og tegninger på en tavle på væggen.

”Jeg bruger ikke tolk, men nogle gange har beboerne også en ven eller veninde med. Jeg fraråder altid, at de har deres børn med til at oversætte. Når de fortæller om deres problemer, bliver børnene let involveret, og det skaber let bekymringer hos dem. Børnene skal ikke tage ansvaret for familiens problemer.”

Hun har arbejdet med flygtninge og indvandrere siden 2003 og har for længst lært at håndtere jobbet uden at slæbe problemerne med hjem.

”Som så mange andre har jeg den erfaring, at der sker noget på gåturen hjem fra kontoret. Der har jeg lært at give slip på de tanker, hovedet var fyldt med. Men det er heller ikke problemfyldt det hele. Der går ikke en dag, uden at folk udtrykker taknemmelighed over den hjælp, de får her.”

Gratis tilbud i Toveshøj, Gellerupparken og Skovgårdsparken
Mens renoveringen af Laden har været i gang, har hun haft kontor i en af lejlighederne på Janesvej. Men nu er hun tilbage i Laden på Edwin Rahrs Vej og har allerede fået indrettet sit nye kontor i en sidefløj til det smukt renoverede beboerhus og er klar til at tage imod beboere.

”Der er dejligt her, men det er besværligt for nogle at finde ud af, hvor mit kontor er. Nogle går stadig til det gamle kontor på Janesvej.”

Beboerrådgivningen er et gratis tilbud til beboerne i Brabrand Boligforenings afdeling i Toveshøj. Også afdelingerne i Gellerupparken og Skovgårdsparken har gratis beboerrådgivning.

Man kan booke tid hos Maryam Fereidanian mandag-onsdag kl. 10-15 og torsdage kl. 10.00-17.30. Du kommer i kontakt med beboerrådgivningen i Toveshøj på email mafe@bbbo.dk eller 2018 5424.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.