Det er 36 år siden, pædagog-uddannede Joop Poelman samlede børn og unge til cirkus-aktiviteter i kælderen ved Gudrunsvej. Gennem årene har tusindvis af børn og unge været aktive i Cirkus Tværs. Og nu skal det hele bygges op igen efter coronaen i nye lokaler i Sports- og Kulturcampus.

Sådan en solrig mandag eftermiddag kan man opleve kernen af, hvad det er, Cirkus Tværs kan.

I et hjørne af det nye lyse lokale undersøger en gruppe 8-9-årige børn, hvad det er, en trapez kan bruges til. Og i nærheden slentrer et par ”gamle” Cirkus Tværs-elever, som nu er professionelle cirkusartister, hjemmevant rundt, mens de både træner med syv kegler og hyggesnakker med børnene, som lige er startet.

Johannes startede i sin tid i Cirkus Tværs og kom senere på cirkusskole i Frankrig. Han lever nu af at være cirkusartist. En anden fra cirkusfællesskabet i Gellerup, Jonas, har lavet cirkus i Holland i fire år, mens endnu en af de unge talenter, Khaled, er blevet optaget på en cirkusskole i Sverige. Der er planer om en fælles tur op for at besøge ham.

”De må alle gerne komme og træne her, når de er hjemme i lokalområdet. Den eneste betingelse er, at de skal være klar til at vise andre, hvordan man gør. Samtidig kan børnene, som måske lige er startet, se at det faktisk kan blive et arbejde,” forklarer Søren Stockmar.

Han har været cirkusdirektør i Cirkus Tværs siden 2015 og har selv gået på klovne- og artistskole og har arbejdet med cirkus og gøgl siden 1995.

Pladsmæssigt har Cirkus Tværs nu betydeligt færre kvadratmeter end tidligere og havde eget værksted og kostume-rum. Det er der ikke længere plads til. Men der er på alle måder højere til loftet i Sports- og Kulturcampus, hvor visionen er, at husets aktører i højere grad skal dele fælles faciliteter og i øvrigt bruge fællesarealerne så meget man vil.

”Vi har fået en dejlig sal, hvor det er skønt, at vi kan kigge ud af vinduerne. Og når vejret er godt, kan vi åbne dørene og lave akrobatik og cykle på énhjulede cykler ude på Verdenspladsen,” siger Christina Wegener, som også er en del af den daglige ledelse.

”På sigt håber vi, at der bliver gang i Cirkus Tværs fra morgen til aften. Men der er vi ikke helt endnu.”

Suset ved at være på scenen
Før corona var cirka 60 børn og unge i alderen 10 til 18 år aktive i Cirkus Tværs. De fleste har traditionelt været fra Gellerup-området, men Søren Stockmar understreger, at cirkus-aktiviteterne er for alle, som har lyst til at være med.

Trapez´en er en både sjov og udfordrende disciplin, der kræver hjælp de første mange gange.

Coronaen har været hård ved Cirkus Tværs. Næsten to års pause har fået især mange af de 15-18-årige til at falde fra. Nu mangler man den generation, der skulle være bærende i forestillinger og turnéer.

”Cirkus har ligget stille i to år, hvor vi ikke har kunnet lave forestillinger. Mange har nok manglet suset ved at være på scenen. Det er motivationen for mange af vores unge, så vi har mistet en generation af unge cirkusartister. Jeg tror, vi i det første halve år kommer til at satse på en rolig genopbygning af medlemsskaren.”

Men Christina og Søren har ikke opgivet at se nogle af dem igen. De skriver i øjeblikket rundt til de ”gamle” medlemmer og fortæller, at de er klar til at starte et nyt rejsehold op. De har jobbene og mangler nu nogle artister.

”Vi håber, at de får lyst til at komme en gang om ugen og være med til at arbejde på en forestilling. Forhåbentlig vil det give dem en følelse af, at hvis de nu bare øver mig lidt mere… Og pludselig er det måske sjovt at lave cirkus igen,” håber Søren Stockmar.

Det typiske mønster er, at man er mest aktiv i Cirkus Tværs frem til 15-17-års alderen. Så glider det tit lidt ud, fordi man får travlt med sin ungdomsuddannelse.

”Men de kommer tit forbi og hygger. Og så kommer nogle af dem også for at snakke med en voksen. Vi er hverken forældre eller repræsentanter for skolen. Vi har luksusrollen som dem, de bare kan snakke med om lige det, de har på hjerte.”

”Det er jo også vores liv”
Derfor satser Cirkus Tværs nu på at opbygge en ny generation af cirkusartister fra bunden. Tidligere har man kunnet starte i Cirkus Tværs, når man var kommet i 4. klasse, men i Sports- og Kulturcampus er en stor gruppe børn fra 2. Og 3. klasse nu hver mandag i gang med at lære de forskellige cirkus-discipliner at kende.

”Det er dejligt, at det er blevet sådan en succes. Det spreder sig stille og roligt. Når de så kommer i 4. klasse, har mange af dem en idé om, hvad de har lyst til at arbejde med,” siger cirkusdirektøren.

Som noget helt nyt tilbyder Cirkus Tværs nu hver mandag aften træning for alle over 18 år. Der vil være en instruktør til stede, men man må også gerne træne sine egne ting. Christina Wegener og Søren Stockmar håber her gradvist at se flere af ”de gamle” cirkusartister igen:

”Vi er mega stolte af, at vi har den bredde blandt dem, der kommer her. Vi vil meget gerne være stedet, hvor folk kommer og fyrer den af og bliver mega dygtige. Du kan både se én, der forsøger at få styr på en enkelt jonglørbold, mens der bagved står en og jonglerer med syv kegler.”

”Det er dejligt, at børn stadig synes det er sjovt at komme her og lave cirkus. Det er jo også vores liv, og vi har begge to børn, der kommer her.”

Joop Poelman samlede Gellerups børn
Det hele begyndte i 1985, hvor den hollandsk-fødte pædagog Joop Poelman begyndte at arbejde i fritidsklubben på Gudrunsvej. Han introducerede hurtigt forskellige cirkus-discipliner, og de lokale børn var vilde med det.

Året efter rykkede cirkus-aktiviteterne ind i kælderen, der de næste 35 år skulle danne rammerne om Cirkus Tværs.

”Gennem årene har Joop haft kontakt med tusindvis af børn, som har været aktive i hans cirkus. Og han tog alle under sine vinger, også dem, som de andre ikke ville lege med. Hos Joop var der altid plads til alle. Og når der skulle være fest og ballade i Gellerup, stod Joop altid i forreste række med både telt og udstyr og al sin fantastiske energi,” skrev Helle Hansen om Joop Poelman i forbindelse med hans død i 2009.

I 1996 blev der stiftet en forening, der skulle drive Cirkus Tværs. Gennem årene har Aarhus Kommune støttet cirkusaktiviteterne, men både Joop Poelman og den senere cirkusdirektør Trille Lucassen, som døde ved en trafikulykke i 2015, måtte arbejde hårdt for at sikre det økonomiske grundlag.

Mærker at det er cool at gå til cirkus
Et centralt element i Cirkus Tværs har altid været, at man hurtigt kunne opleve at være en del af fællesskabet, også når man skulle ud og optræde.

”Første gang er dit job måske at åbne gardinet, og så skal du være med i en pyramide til sidst. Alle opgaver er vigtige. Nogle skal jo åbne gardinet. Så har man gjort en indsats,” siger Søren Stockmar.

”Og så kan du vælge at gå videre derfra. Du kan få lavet et jonglørnummer med tre bolde, og nogle vælger at gå videre med 5 bolde. Man bestemmer selv. Det afgørende er, at de får lavet et nummer, de er stolte af.”

På begynderholdet om mandagen bliver der hygget og grinet en masse, ind i mellem afprøvningerne af de forskellige cirkus-discipliner.

Cirkus Tværs er en central del af det danske børne- og ungdomscirkus-miljø, og børnene fra Gellerup møder på cirkus-festivaller og weekendture masser af jævnaldrende fra hele landet.

”De lærer de andre at kende, og mærker at det er cool at gå til cirkus. De bliver helt naturligt en del af nogle fællesskaber. Og så er der en stor sandsynlighed for, at de bliver i cirkus-miljøet,” siger han.

Cirkus Tværs har også adskillige gange optrådt i udlandet. Man har altid taget penge for forestillingerne, og på den måde har cirkus-folkene selv kunnet finansiere blandt andet rejser til cirkusfestival i Bulgarien og i Ramallah.

”Folk bliver altid blæst bag over, når vi kommer med en flok unge, der er sindssygt modige og har så meget energi. De fleste bliver altid overvældede over, hvor søde og lærevillige de her unge er,” siger Christina Wegener.

Hver mandag kl. 15-17 er der cirkustræning for børn i 2. og 3. klasse. Resten af ugens hverdage i tidsrummet kl. 13-18 er Cirkus Tværs åben for alle fra 4. klasse og op. Du kan få kontakt med Cirkus Tværs via emailen cirkus@mail.dk eller ved at ringe til Søren Stockmar på 3030 9919. Læs mere hos Cirkus Tværs.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.