Normalt er der ret stille på Gellerup Bibliotek, men torsdag d. 2. marts genlød lokalerne i Sports- og Kulturcampus af tunge basrytmer og seje rapnumre. På ”Let´s Talk About Rap” satte rappere fra FGU Aarhus Vest unges hverdagsliv til debat foran et stort publikum i bibliotekets foyer.

Mulighederne for at deltage i den offentlige samtale har aldrig været mere mangfoldige. Men et spadestik dybere gemmer der sig en demokratisk udfordring. I virkeligheden deltager kun ganske få i den offentlige debat. Eksempelvis er unge og kvinder væsentligt underrepræsenteret.

Det ønsker Aarhus Bibliotekerne at gøre noget ved, og Vores Brabrand er inviteret ind som samarbejdspartner for at være med til at udvikle nye samtale- og debat-formater.

Et af resultaterne kunne du høre på Gellerup Bibliotek i torsdags. Rappere fra FGU Aarhus Vests rap-linje gik på scenen og præsenterede selvskrevne sange om alvorlige emner som misbrug, tvangsanbringelse, tab, personlig udvikling, skoleskyderier – men også om at feste og være ”bad”.

Med Eddy fra rap-linjen som konferencier gik samtalen mellem rapperne og de mange fremmødte om at skrive sange, turde fortælle om personlige udfordringer – og i det hele taget om at leve et ungdomsliv, der ikke altid går, lige som man kunne håbe.

Bibliotekets foyer, Mellemrummet, var fyldt med tilhørere. Mange var elever på FGU Aarhus Vest, mens andre unge var fra lokalområdet suppleret med folk i alle andre aldre, som havde lyst til både at lytte og stille spørgsmål.

En rejse med op- og nedture
17-årige Mia lagde ud med sin fortælling om at blive tvangsanbragt på et opholdssted på grund af misbrug – og om at komme ud på den anden side og kunne acceptere de ting, der er sket.

Hvad betyder det at snakke om det her, lød et af spørgsmålene fra salen.

”Det betyder rigtig meget for mig, at jeg kan stå på en scene nu. Men det er nervepirrende, og jeg er skide nervøs,” svarede Mia, som optrådte for fjerde gang – og for første gang fortalte om sin historie til et publikum.

Mellemrummet ved Gellerup Bibliotek var fyldt med tilhørere til arrangementet “Let´s Talk About Rap”. Her er det 17-årige Mia, som fortæller om sine oplevelser med at være anbragt på et opholdssted, og hvordan hun kæmpede sig ud af sine problemer.

”De ting, jeg har været igennem, hører man ikke så meget om. Der er ikke så mange, der snakker højt om, at de har været på opholdssted. Så er man absolut ingenting, man kan ingenting og man er bare et problembarn, der aldrig nogensinde får det bedre, og sandsynligvis ender på kontanthjælp.”

Hun beskrev sin rejse med både op- og nedture og fortalte også om sine oplevelser på opholdsstedet, som hun mente burde være mere lydhør over for beboerne og ikke kun gennemtrumfe egne løsninger.

Hvordan var det at skrive den her sang?

”Det tog mig cirka 30-40 minutter. Et beat der blev sat på, og så startede jeg med at skrive et omkvæd. Jeg skrev det virkelig hurtigt, og midt i første vers satte jeg mig og kiggede på teksten og begyndte at græde. Jeg havde ikke selv lagt mærke til de ord, jeg havde skrevet. Det var først bagefter at jeg tænkte ”holy shit”.

Hvad kan andre lære af dine budskaber?

”Det jeg gerne vil have frem er, at man selv kan gøre noget ved sin situation. Jeg er ikke kommet hertil ved bare at sidde og vente på at nogen har gjort tingene for mig. Jeg har taget et aktivt valg, og det har bragt mig til, hvor jeg er i dag.”

”Jeg fik gåsehud”
Blandt de andre optrædende var 20-årige Emma, som under kunstnernavnet TT Tyson rappede på engelsk om skoleskyderier, et emne hun syntes var vigtigt at få snakket om.

”Jeg kan godt blive lidt bange, og føle at det begynder at smitte lidt af på Danmark, det der sker ovre i USA. Vi ved alle sammen, hvad der skete i Fields. Det begynder at ske, og det er noget vi skal snakke om,” sagde hun.

Vi kom undervejs ind på holdningen til politik, og at man som ung godt kan opleve, at lige meget hvem vi vælger til at styre landet, så er der stadig en masse problemer, der forbliver uløste.

I løbet af arrangementet var der også tid til at rappe og snakke om fester og om at ”Min baby hun er bad.” Om at skrive på både holdninger og følelser, og hvordan man skruer den gode rapsang sammen.

18-årige Clara gik som den sidste på scenen og præsenterede en sang om at miste en af sine nærmeste: Hendes stedmor døde, da hun var otte år, og sangen handlede om det savn, hun følte i årene efter, at det var sket – og stadig føler.

”Jeg fik gåsehud, jeg var faktisk lige ved at græde, for at være ærlig. Du er varm,” lød en af kommentarerne fra de unge i rummet.

Clara fortalte om savnet og om at overvinde sig selv og gå på scenen, selvom det var forbundet med stor uro og nervøsitet.

Hvordan fik du modet til at stille op?

”Når jeg har sagt ja, så vil jeg holde mit løfte. Og så vil jeg jo gerne ud med det, jeg laver,” lød svaret.

Som efter alle de andre sange var der masser af både spørgsmål og komplimenter fra alle hjørner og kroge i det store rum.

Raplinjen på FGU Aarhus Vest stod selv for opsætning og nedtagning af scene, lydanlæg og tilhørerpladser. Det var første gang, rapperne var involveret i et arrangement af den type.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.