Det myldrer ind på Gellerup Bibliotek, og mange af gæsterne skal mange andre ting end at låne bøger. Bibliotekets makerspace er er med bl.a. lasercutter, 3D printer og vacuum ovn ved at udvikle sig til et mødested for kreative og nysgerrige sjæle.

Siden åbningen af Gellerup Bibliotek i Sports- og Kulturcampus midt i Gellerup er besøgstallet nærmest fordoblet. Fællesspisninger, krea-værksted, barselscafé, højtlæsning og meget mere trækker nye brugergrupper til.

Der er noget for enhver smag på det nye bibliotek – ud over at det som ”storebror”, Dokk1, også anvendes af mange studerende og andre, som sidder og fordyber sig i opgaver, læsning og meget andet.

Og så er der det lidt mere støjende hjørne, makerspace, hvor alle over 13 år hver mandag kan komme og udfolde sig kreativt. Her kan du komme og få afløb for din skabertrang – men du skal være indstillet på at være undersøgende og lære nyt undervejs, siger biblioteksformidler Mathias Kær Helge, som står for makerspace.

”Man kan bare komme med sine projekt-ideer. Når der dukker nogen op med en vild idé, så hjælpes vi ad med at forsøge at realisere den. Andre vil måske bare gerne lære maskiner og software at kende, og så skal vi også nok hjælpe folk i gang,” siger han.

Undersøgende tilgang
Hvis man har brug for i en fart at producere for eksempel en masse visitkort, skal man dog nok gå et andet sted hen:

”Man skal have lyst til den undersøgende tilgang, hvor vi lærer sammen undervejs. Jeg vil gerne hjælpe med at nå frem til målet, men man skal selv være en del af den kreative proces”.

Makerspace tager ofte imod grupper af besøgende. Her er det en gruppe fra Livsværkstedernes café, som er i gang.

Ud over at være et læringsrum ser han makerspace som et inspirationsrum, hvor man kan være kreativ, et performancerum, hvor man kan skabe nye produkter – og et mødested, hvor man lærer andre at kende, mens man sidder og arbejder ved siden af hinanden.

”Det er fedt, at man kan mødes på tværs af alder og baggrund og være sammen om noget. Måske arbejder man på to forskellige projekter, men man er alligevel en del af det samme lærende fællesskab,” siger han.

Fra visitkort til julekugler
Hver mandag kl. 15.30-17.30 er makerspace åben for alle, og desuden inddrages værkstedet, når det giver mening, og der er personale til det. Forleden lørdag var en række børnefamilier på besøg, og her gik børn og voksne i gang med at bygge små flyvemaskiner sammen.

Desuden inviterer biblioteket skoler og andre grupper ind i værkstedet, der ligger som en åben del af biblioteket. Blandt andet har FGU Aarhus Vest og Livsværkstederne været på besøg.

Den lokale strikkeklub for piger, ”Strik og søde sager” har også været på besøg for at lave skilte og visitkort. Andre kommer og laver små æsker, mens maskinerne sågar også har været brugt til at lave julekugler. Blandt andet finder du følgende maskiner:

  • Lasercutter – kan skære og gravere med stor præcision
  • 3D printer – kan lave ting i træ, metal og andre materialer
  • Vacuum-ovn – kan tørre ting produceret i f.eks. ler.
  • Vinyl cutter – til tryk på trøjer eller til at producere klistermærker
  • Broderimaskine
  • Symaskine

Besøgstallet har ind til nu været svingende, men stadig flere har efterhånden styr på teknikken, og de hjælper ofte dem, som er nybegyndere.

Senere betaling for materialer
Der anvendes gratis software, som alle kan hente på nettet. Blandt andet ligger 3D-programmet online, så man selv kan bygge en figur på computeren derhjemme, før man kommer på biblioteket. Det samme gælder programmet til laser cutter´en.

Der findes ligeledes et makerspace på Dokk1. Det er endnu ganske gratis at benytte makerspace på Gellerup Bibliotek, men senere vil der være betaling for brug af materialer.

Mathias Kær Helge er uddannet lærer men blev for halvandet år siden ansat til at stå for digital produktion på Gellerup Bibliotek. Han er fortsat i gang med at lære de forskellige muligheder at kende. Det foregår som regel i tæt samspil med brugerne:

”En besøgende viste mig, hvordan man kan lave 3D-print på tekstiler – og skabe ting der bevæger sig på stoffet. Det var faktisk ret sjovt.”

Gellerup Bibliotek inviterer hver mandag kl. 15.30-17.30 til Maker Monday, hvor du kan komme forbi makerspace med dine projekter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.