Om få dage begynder nedbrydere at rive tre daginstitutioner ned i Toveshøj. I absolut sidste øjeblik fik frivillige fra det kommende haveprojekt Gellerup Gror adgang til de tomme bygninger og fandt håndvaske og andre ting, der nu kan genbruges.

I nederste hjørne af en væg vinker en malet udgave af Pippi Langstrømpe og aben hr. Nielsson – men ellers er det en temmelig øde og trist oplevelse at gå gennem de tre daginstitutioner, hvor i hundredevis af børn har brugt en del af deres første leveår.

De tre institutioner Spiren, Skræppen, Mælkebøtten skal nu rives ned og give plads til nybyggeri. Grunden skal sandsynligvis sælges til private udviklere som en del af en kommende udviklingsplan for hele Toveshøj.

Men lige inden de store maskiner tager fat, fik de tre institutioner onsdag anderledes stilfærdigt besøg: Medarbejdere og frivillige omkring have-projektet Gellerup Gror havde i sidste øjeblik hørt om de kommende nedrivninger og fik lov til at se sig omkring efter ting og sager, der kan genbruges i projektet.

Have skabes af genbrugsmaterialer
Nordea-fonden har bevilget 511.000 kr. til Gellerup Gror, der skal være en nye byoase – en have hvor Gellerups beboere kan dyrke grøntsager, lave fælles mad og opholde sig.

Haven skabes så vidt muligt af genbrugsmaterialer. Der er fokus på anvendelse af miljøvenlige produkter i haven, og der etableres muldtoilet, solceller og regnvandsopsamling.

Med et skarp øje for genbrug gennemgik daglig leder af Livsværkstederne, Mette Fenger, og en række af projektets frivillige de tomme lokaler. Det lykkedes at sætte flere fine håndvaske til side, og desuden vil de også anmode om at flere andre ting sættes til side, blandt andet flere ramper og legeredskaber.

Haven skal etableres i det nordøstlige hjørne af Toveshøj tæt på Hasle Bakker, hvor Verdenshavernes Venner tidligere har haft nyttehave.

De frivillige i Gellerup Gror fandt en del ting, som de håber kan blive til nytte i det kommende dyrkningsfællesskab. Fra venstre Elsebeth Frederiksen, Anett S. Christiansen, Mette Fenger og Helle Hansen.

Projektgruppen skal om kort tid på inspirationstur til Terapihaven Aurora ved Aalborg – og så går arbejdet ellers i gang.

”Vi starter med at etablere 1-2 containere til opbevaring af vores redskaber og materialer, og desuden skal der være et bålsted, så det er hyggeligt at komme og lave noget mad og arbejde i haven,” siger Mette Fenger.

Planen er, at haven skal etableres hen over sommeren, så den kan tages i brug i efteråret.

Grønt dyrkningsfællesskab
Haven bliver indrettet med forskellige ”øer” med krydderurter, grøntsager, blomster, planter, højbede, udekøkken, bålsted, skure, kørestolsvenligt stisystem, borde og bænke. Der vil blive holdt kurser i bl.a. brug af genbrugsmaterialer, upcycling af byggeaffald, viden om sansehaver.

”Haven skal skabe et grønt dyrkningsfællesskab på tværs af kulturer, generationer og livsomstændigheder i Gellerup. Havens udformning og aktiviteter skal være lettilgængelige for alle beboerne i området uanset psykiske og fysiske udfordringer,” skriver Nordea-fonden om projektet.

Projektet gennemføres af Livsværkstederne i tæt samarbejde med bl.a. Folkesundhed Aarhus Vest, Gellerup Friplejehjem og Verdenshavernes Venner.

Farvel vinker Pippi og aben hr. Nielsson. Om få dage er det slut med de tre daginstitutioner. Foto: Anett S. Christiansen,

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.