Gellerup Streetfood åbnede mandag kl. 11.00. En halv time før trak store sorte skyer hen over pladsen, mens de syv mad-iværksættere arbejdede intenst for at blive klar til åbningen. Men da frokost-tiden nærmede sig, strømmede det til pladsen. Gellerups nye madsted var i gang.

40-årige Kaltuma Goraa har glædet sig helt vildt. I mere end to år har hun ledt efter muligheden for at komme til at drive sin egen madvirksomhed. Nu er hun en af de syv mad-aktører, som mandag åbnede egen madvogn som en del af Brabrands nye mangfoldige madmarked, Gellerup Streetfood.

Lækre somaliske sambusa´er – de friturestegte trekantede stykker dej fyldt med kød eller grøntsager suppleret af velsmagende risretter og dips. Det bliver Kaltuma Goraas bidrag til Gellerup Streetfoods mangfoldige menukort.

Hver dag serverer de otte mad-iværksættere retter fra det meste af verden – bl.a. mexikansk, afghansk, arabisk, burgers, pitabrød – og altså somaliske sambusas.

Først kort før åbningen ankom Kaltuma Goraas madvogn. Hun har i de sidste par dage arbejdet nærmest i døgndrift på at indrette vognen og lære den at kende. Hun har undervejs fået god bistand fra gode venner og fra iværksætterkonsulent Jan Andersen og de andre gode folk i iværksætterhuset Square One.

Altid ønsket at blive selvstændig
Kaltuma Goraa ved godt, hvad det vil sige at starte egen virksomhed. I 2017 stiftede hun sammen med en række andre somaliske kvinder SomaliFood. Grundideen var, at virksomheden skulle drive en kantine i Viby og samtidig arrangere madkurser og levere mad ud af huset.

Trods en god start blev det i længden for svært at skabe indtægter nok, og virksomheden måtte lukke. Men Kaltuma vidste nu, at det var det, hun ville. Spørgsmålene var bare hvor og hvordan – og nu er SomaliFood genopstået på Gellerup Streetfood.

”Jeg har altid ønsket at blive selvstændig. Vi kunne desværre ikke få det til at løbe rundt dengang, men jeg har hele tiden håbet, at jeg kunne komme til at give det en chance mere – helst et sted hvor det var mere synligt, og med mulighed for flere kunder,” siger hun.

Hun tror, Gellerup Streetfood er det helt rigtige sted. Her bor mange mennesker, og desuden er der masser af arbejdspladser, hvor folk forhåbentlig vil besøge street food, når de bliver sultne til frokost.

”Jeg glæder mig helt vildt, også selvom jeg har prøvet det før. Vi fik hjælp til det meste af Aarhus Kommune, blandt andet økonomi, revisor og indkøb. Denne gang skal jeg selv stå for alt fra bunden,” siger hun.

”Forhåbentlig kan erfaringerne fra dengang hjælpe mig. Men det her er selvfølgelig noget helt andet. Det er et stort ansvar at bære det hele alene, men jeg håber, det går godt,” siger hun.

Hjælp fra Startvækst Aarhus
Selve madlavningen er for hende den mindst komplicerede del:

”Det er den mad, jeg er vokset op med, så jeg kan lave de her retter nærmest med lukkede øjne. Det er alt det andet, alle de kedelige ting som regnskab og revision, jeg er lidt spændt på.”

Undervisere fra Startvækst Aarhus har været på besøg i Gellerup og holdt det første kursus i opstart af egen virksomhed. Aftalen er, at de otte nye madaktører i den kommende tid kan få hjælp, når de står og mangler det.

Desuden er hun spændt på, hvordan det bliver at lave al maden i en madvogn. Det har hun aldrig prøvet før. Men der er kogeplader, frituregryde, køleskab – ja, alt hvad hun får brug for i sit nye køkken.

”Og så må vi se, hvordan det bliver med vinden, og når der kommer regn. Heldigvis har vi fået lagt flis over det hele, så der ikke bliver mudret på pladsen.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.