Midt i juni flytter de første beboere ind i det kommende Gellerup Friplejehjem, der bliver et af de første plejehjem i Danmark med en bredt sammensat beboergruppe. Også de første ansatte har meget forskellige baggrunde.

”Vi bliver mange forskellige mennesker her med rødder i mange forskellige lande. Det kan betyde, at plejehjemmet kan opleves som anderledes end så mange andre.”

Det siger forstander for det kommende Gellerup Friplejehjem, Rani Bødstrup Hørlyck, to måneder før de fleste af de 25 første medarbejdere tiltræder og gør klar til at modtage de første beboere.

Hun håber, at plejehjemmet vil lykkes med at få en bred beboersammensætning med mennesker med mange forskellige baggrunde.

”Det bliver spændende at se, om vi på sigt kan blive et hus præget af mange forskellige kulturer. Det er dog ikke afgørende for os, hvilken baggrund vores kommende beboere har. Vi ser først og fremmest hvert enkelt menneske som unikt, uanset hvem du er, og hvor du kommer fra. Vores ønske er at få beboere og ansatte, som har lyst til forskellighed og den rummelighed, dette medfører.”

De seneste uger har Gellerup Friplejehjem haft besøg af en del interesserede kommende beboere. Her gør pedel Haetham Balahang og sekretær Anna Haurdahl de første lejligheder klar.

Hun oplever en stor interesse fra folk, som selv har rejst i forskellige lande, og hun ser en fremtid, hvor stadig flere oplever forskelligheden som spændende.

”Danske Diakonhjems værdier er almene og universelle, hvor omsorg, nærvær og hjemlighed binder os sammen. Værdierne er omfavnende og går på tværs af landegrænser, hvor det enkelte menneske er unikt og værdifuldt i sig selv,” siger hun.

Der bliver ikke kun mangfoldighed blandt beboerne. Også de ansatte kommer med mange forskellige etniske baggrunde. De nuværende ansatte har blandt andet rumænsk, somalisk, finsk, iransk, arabisk og dansk baggrund. Og forstander Rani Bødstrup Hørlyck har selv indiske rødder.

”Med ansættelserne har det været afgørende at sikre faglige- og sproglige kompetencer samtidig med et hjerte på rette sted”, siger forstanderen.

Ønsker hjemlighed
Gellerup Friplejehjem har de første lejligheder klar til, at de ældre kan komme på besøg med deres pårørende, og den mulighed har flere familier benyttet sig af – både fra nærområdet Gellerup og fra andre dele af lokalområdet. Der er endnu en mulighed for prøveboligfremvisning søndag d. 14. maj.

I juni går det løs. De første to uger vil der være undervisning af personalet, og midt i måneden ventes de første beboere at flytte ind. De første kommende beboere er allerede visiteret af Aarhus Kommune til det nye plejehjem, ligesom beboere fra andre kommuner er skrevet op.

”Det bliver specielt for de første beboere, hvor hjemmet endnu ikke er fyldt op og derfor måske kan virke lidt ”tomt”, men vi vil gøre alt hvad vi kan for at sikre hjemligheden fra dag 1,” siger Rani Bødstrup Hørlyck.

Der er bevidst valgt møbler med et dæmpet klassisk udtryk. Det farverige og sprælske kommer i højere grad til udtryk på væggene, der bliver præget af flere farver, dekorationer og motiver fra hele verden.

Desuden har man eksempelvis aftalt med leverandøren af potteplanter, at potterne meget gerne må være forskellige og genbrugte for at undgå et ensartet sterilt kontor-udtryk.

”Det er i virkeligheden ret enkelt: Du kan jo bare spørge dig selv, hvordan du selv kan tænke dig at bo, når du bliver ældre eller hvordan dine forældre skal bo. Vi forsøger at undgå ethvert præg af institution og hospital og erstatte det med hjemlighed,” understreger hun.

Gellerup Friplejehjem er normeret til 64 beboere. Rani Bødstrup Hørlyck regner med, at plejehjemmet er fyldt op inden for det kommende år.

Mens A. Enggaard A/S arbejder på at få det nye plejehjem gjort helt færdig har Rani Bødstrup Hørlyck og de øvrige medarbejdere kontor i en skurvogn i nærheden. Her får hun en kop kaffe med pedel Haetham Balahang.

Samtaler i skurvognen
Store grusbunker uden for det kommende plejehjem viser, at der stadig er en del arbejde at gøre både ude og inde, før Gellerups nye friplejehjem midt i juni kan modtage de første beboere.

Forstander Rani Bødstrup Hørlyck har til huse i en skurvogn et par hundrede meter fra det nye byggeri. Det er her, de første ansatte jævnligt mødes.

Og det er i de samme beskedne rammer, den nye forstander har samtaler med kandidater til de foreløbigt 25 stillinger – heraf 16 som skal stå for selve plejen. Forventeligt ansættes yderligere fire til start 1. august.

”Jeg tror, det betyder noget at holde samtalerne i de her lidt ydmyge rammer. Det giver en autentisk fornemmelse. Det er her, vi skal være og vi kan følge med i skabelsen af hjemmet dag for dag. Det er ret fascinerende.”

I øjeblikket er hun i gang med at ansætte plejepersonale. Der har generelt været en meget stor interesse for at arbejde på det nye plejehjem, fortæller hun. ”Faktisk har vi været nødt til nu at lukke for ansættelserne nu og i stedet henvise til den nye ansættelsesrunde, vi forventer i efteråret.” , udtaler forstanderen.

”Vores mål med det nye plejehjem er først og fremmest at sikre, at vores beboere får det godt her. Men vi skal også skabe en attraktiv arbejdsplads, hvor folk gerne vil være.”

Intet personalerum
Det uformelle præg understreges af, at personalet ikke som på de fleste andre plejehjem kommer til at gå i uniformer. For at skabe øget hjemlighed går personalet i eget tøj og får udbetalt en månedlig beklædningsgodtgørelse. Desuden bærer alle personale navneskilt.

”Der er sikkert delte meninger om det, men sådan gør vi her,” siger forstanderen, som også har valgt nogle særlige plejehjemssenge med egetræs-udtryk, der ligeledes skal understrege et uformelt udtryk i lejlighederne.

Udsigten mod syd gennem vinduet fra øverste etage af Gellerup Friplejehjem. Den nærmeste nabo er det nye sundhedshus på Gudrunsvej.

”Plejehjemmet får ikke personalerum. Vi spiser alle sammen hver dag med beboerne, uanset om man er rengøringsassistent eller forstander.”

En hjemlig modtagelse
Rani Bødstrup Hørlyck ser det som et særligt privilegium at være forstander for et helt nyt plejehjem, hvor hun allerede fra 1. december har kunnet være med til præge indretning og plejehjemmets fysiske fremtoning.

”Det har været fantastisk at være med fra starten, så jeg kan være garant for, at de nye beboere får en hjemlig modtagelse. Det skal være et hjem, der møder dem, ikke en institution eller et hospital. Andre er måske mere til det strømlinede, men det her sted skal afspejle, hvordan man lever i 8220 Brabrand.”

Hun er glad for den positive indstilling, plejehjemmet er blevet modtaget med, blandt andet i Gellerupområdet. Hun har allerede etableret en række lokale samarbejdsaftaler. Blandt andet bliver lægerne i nabohuset, det nye sundhedscenter på Gudrunsvej, også plejehjemmets lokale læger.

I samme åndedrag roser hun bygherren, A. Enggaard for at påtage sig et betydeligt medansvar for at få alle detaljer til at falde på plads.

Hun føler det som et privilegium at få muligheden for at starte et helt nyt plejehjem op.

”Min ambition som forstander er at være med på alle niveauer. Jeg kommer til at have mange vigtige snakke med beboerne og de pårørende, så jeg kan mærke, hvad der skal til for at ha´ det godt her.”

”Det er ikke nyt for mig at stå i spidsen for noget og at være med til at skabe noget nyt – og heller ikke at være i boligområde som det her. Ledelse og minoriteter har været en rød tråd gennem mit liv. Men naturligvis er der tale om et helt nyt fagligt felt, hvor jeg er dybt afhængig af det dygtige sundhedspersonale, jeg har fået ansat blandt andet de afdelingsledere, der begge er sygeplejeuddannelse.”

En stor kommunikationsopgave
I nogle kulturer er plejehjem et fremmedartet fænomen, og derfor bliver forstanderen og hendes nyansatte kulturmedarbejder, Randa Radwan, mødt af mange spørgsmål.

”Der ligger en stor kommunikationsopgave for os i mødet med pårørende fra forskellige kulturer,” siger Rani Bødstrup Hørlyck, som meget gerne kommer på hjemmebesøg, hvis det er muligt.

Hvis du ønsker at bo på det nye plejehjem, giver du besked til Aarhus Kommune eller din hjemkommune, som så visiterer dig til en plads på Gellerup Friplejehjem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.