Beskæftigelsen stiger blandt beboerne i Gellerup, og en af de vigtigste drivkræfter er netværket Sosu-Banden, som 59 lokale kvinder nu er en del af. Tirsdag mødtes de og fejrede de 14 nyuddannede sosu-assistenter og -hjælpere, som nu alle har fået fast job.

Klapsalverne bragede op mod de fem kvinder, som kunne være til stede ved tirsdagens fejring af uddannelse og job, som Sosu-Banden og Det Boligsociale Hus inviterede til i beboerhuset Laden.

Det var samtidig også en hyldest til de resterende ni nyuddannede sosu-hjælpere og assistenter, som ikke kunne være til stede – de fleste af dem fordi de var på arbejde og ikke kunne få vagten byttet.

”I kalder hinanden for søstre. SosuBanden har været et sted, hvor I har kunnet samles og dele jeres udfordringer og succes´er. Det har ikke været en nem rejse for jer, men I har fået jeres beviser, og I er alle en del af arbejdsmarkedet og er med til at passe på vores ældre,” sagde beskæftigelsesmentor Mona Fahd, som er en af de drivende kræfter i netværket.

Sammen med Anna Carøe og Naim Shoja har hun siden 2019 drevet Sosu-Banden som et netværk og et fysisk sted, hvor kvinderne kan dele glæder og bekymringer på deres vej mod uddannelse og job.

Her kan de forberede sig fagligt og sprogligt – helt uden indbyrdes konkurrence. Når én skal til jobsamtale, bakker de andre op og hjælper, hvor de kan. Og de deltager alle i fejringen, når én afslutter uddannelsen eller kommer i job.

Præcis som det var tilfældet tirsdag i Laden.

I sin tale for de nyuddannede kvinder fremhævede Mona Fahd også de frivillige i Dansk Flygtningehjælp, som hver onsdag sidder klar til at hjælpe med de mange forskellige opgaver, de kæmper med på deres uddannelse. Desuden er studiecafeen stedet, hvor mange øver sig i at knække de mange koder i det danske sprog.

Oplagt at gå i gang med uddannelsen
“Jeg har altid kunnet lide at hjælpe andre mennesker og give dem omsorg. Når man arbejder på plejehjem, sker der altid noget nyt,” fortalte en af de nyuddannede, 41-årige Sahra Farah Mohamud.

Tre af de nyuddannede sosu-medarbejdere, fra venstre Jihan Baynah, Asma Helwani og Sahra Farah Mohamud, fortalte om deres rejse frem mod uddannelse og fast arbejde i hjemmeplejen og på plejehjem.

Omsorg for andre mennesker og lysten til at hjælpe andre var gennemgående temaer i de nyuddannede sosu-medarbejderes fortælling.

”Jeg var i forvejen frivillig bydelsmor og kendte en del somaliske ældre, som jeg hjalp i hverdagen, kørte dem til plejehjemmet og til apoteket for at hente medicin. Desuden arbejdede jeg som afløser i hjemmeplejen. Derfor var det oplagt for mig at gå i gang med uddannelsen,” sagde en anden af kvinderne, Jihan Baynah.

Hun arbejder stadig som frivillig mentor på sosu-uddannelsen og hjælper de nuværende studerende, som svært ved lektierne eller på anden måde har brug for råd og støtte.

”Man bliver rigtig glad og stolt”
De fortalte alle om glæden ved at blive en del af samfundslivet og hver dag kunne gøre en forskel for andre mennesker.

”Man bliver rigtig glad og stolt, når en af de ældre beboere på plejehjemmet, når man er på vej hjem, siger ”Kommer du i morgen?” Man føler, at man har noget at give, og oplever at der er nogen, som har brug for én,” sagde en af de nyuddannede, Asma Helwani, som har syrisk baggrund.

”Vi har som kvinder i forvejen et stort ansvar i vores familier, men det er vigtigt, at vi også bidrager til det samfund, vi er en del af. Hvis man skal have et stabilt liv, skal man tage en uddannelse. Det er også en spændende mulighed for at opleve en udfordrende hverdag,” tilføjede hun.

Boligsocial leder i Gellerup og Toveshøj, Louise Buch Viftrup, holdt tale for de færdiguddannede og betegnede uddannelsen som en ”power bank”, der holder hele livet og giver dem ekstra kræfter.

”Stort tillykke til jer alle, det er en kæmpe milepæl, I har nået. Det har krævet noget ekstra af jer, fordi I også har skullet lære sproget og kulturen at kende. I kan være rigtig stolte af jeres resultater. Det betyder meget for jeres familier og for hele samfundet, og I viser samtidig vejen for mange andre,” sagde Louise Buch Viftrup i sin tale.

Læs også:

SosuBanden: Fællesskab uden rygmærker men med en stærk fælles kultur

Fra skolebænken til fast arbejde: Håber jeg kan være et forbillede for andre

Mange af de nyuddannedes familier og de øvrige kvinder i Sosu-Banden mødte op til den festlige fejring.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.