I de mange forslag til helhedsplan for Gellerupområdet er også nævnt en japansk have. Ved Trige er allerede oprettet Danmarks japanske have. Den rummer foruden haven en planteskole, en restaurant, en meget stor butik med japanske møbler og kunst samt et zen bad.
Straks man træder ind i butikken, beroliges man af mediativ musik, der virker afstressende. Udvalget af møbler og især kunst og brugskunst er meget stort og varieret. Det er slående, at selv om det meste af udvalget er moderne, bygges der videre på ældgamle traditioner. Malerier af gamle motiver er samtidig inspireret af abstrakt kunst.

Haven er på en og samme tid en helhed og mange små separate enheder. Til opbygningen af haven er brugt tre elementer planter, sten og vand samt skulpturer ikke mindst en stor Budhafigur. Planter og blomster er tydeligvis valgt udfra en nøje fastlagt plan. Der er vandfald og stenhaver, næsten uden planter, hvor grus er revet i sirlige mønstre. Ligesom musikken har haven en følelig mediativ  virkning. Et thehus er indrettet i haven, så der kan afholdes theceremonier.

Den japanske have bygger på ældgamle religiøse forestillinger. Ifølge zentanken er naturen besjæles og bør dyrkes som en religion. Selv mosset på træerne har en sjæl. Ifølge østerlandsk tankegang hører nydelse af naturen og haver sammen med billedkunst, digt, musik og  thedrikning. Det hele skal gerne gå op i en større helhed, som giver ro i sjælen, hvile og fred.
www.danmarksjapanskehave.dk#

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.