Gellerupparken er med på billederne, når Bygningskulturens Hus i København slår dørene op til en fotoudstilling om de store almene boligbyggerier fra 60’erne og 70’erne.
Dagbladet Politiken har talt med de tre århusianske arkitekter, der står bag udstillingen. I en artikel om ’beton blandet op med smukke idealer’ erklærer de tre arkitekter Jens Lunddahl Bager, Søren Leth og Rasmus Therkildsen deres kærlighed til Gellerupparken og de andre store betonbyggerier, som ellers ikke har været forvænte med positiv omtale.
Beton er smuk og Gellerup kulturarv
De tre arkitekter kalder ifølge Politikken beton for smukt, og de græmmes over de mange forsøg med “— betonfornægtende beklædninger og farvestrålende gavlmalerier.” Beton skal ikke gemmes væk. De mange betonbyggerier, der ligger som kæmpe skulpturer i byens udkant, udnævnes til en del af dansk kulturarv, der ligefrem skal værnes om. Dels på grund af betonens æstetik. Og dels for at lære nutidens arkitekter at “— tænke større og tænke det hele med, når de laver bygninger”.
Ambitionen med Gellerupparken var at give befolkningen store og solvendte lejligheder i grønne arealer lige uden for den tæt befolkede by. Der skulle være lys, natur og plads til alle.
Der er netop lagt en rapport på Århus Kommunes hjemmeside om projekt ’Bydetektiver’. Heraf fremgår, at de tre arkitekter ikke er ene om at se kvaliteter, der er lykkedes med Gellerupparken. Bydetektiver fra 4. klassetrin betragter Gellerupparken som flot og grøn. Se artiklen på denne portal den 29. april.
Gellerup på fotoudstilling i København
Fotoudstillingen ’Tresserbeton med kærlighed og fremtidsdrømme’ kan ses i Bygningskulturens Hus, Borgergade 111 i København fra 16. maj til 31 maj.
Udstillingen består af foto fra både 1960’erne og nu, og den omhandler ud over Gellerupparken også andre byggerier af Gellerupparkens arkitekt Knud Blach Petersen, der døde 88 år gammel den 2.april.
Se www.bygningskultur.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.