Bazar Vest i Brabrand er et livligt handelssted med multikulturelle besøgende. På den tilsyneladende fredelige overflade sker der engang imellem uventede ting som for eksempel den lørdag, hvor borgerportalen er på besøg.
Der bliver råbt og skabt tumulter foran indgangen til Bazar Vest, da to unge af anden etnisk herkomst kommer op at toppes. En gruppe adskiller de to unge, medens andre ser passivt til. Den ene af de vrede hovedmænd sparker en bil i vrede.

”Jeg holder mig uden for slåskampe,” udtaler en somalisk tilskuer, Hassan Ali. ”Vi har et godt netværk herude, vi er en stor familie. Alle beskytter hinanden.”
En bil i baggrunden kører med fuld fart frem mod gruppen af unge og bremser hårdt.

”Der sker slåskampe alle steder, eksempelvis til fodboldkampe,” forklarer Hassan, som mener, at dette blot er bagateller. Sidemanden Valid Al Basa er enig.
Alt det, man ikke finder andre steder
Vi bevæger os ind i Bazaren. Her kan man købe alt, som man har brug for i en husholdning, og som man ikke kan finde andre steder, eksempelvis madvarer, til rimelige priser, fra syden. Der er desuden restauranter, frisører, skræddere mm. Der er et virvar af handlende mennesker med dansk og udenlandsk baggrund.
Indenfor bliver vi hurtigt opsøgt af 23 årige Mahad A. R. Ali af kurdisk herkomst, som ivrigt skildrer det kriminelle miljø og sit fem et halvt års afsonede fængselsstraf for mordforsøg, grundet en narkosag. Det var foregået foran indgangen til Bazaren:
”Jeg var gal på kokain, og stak en mand syv gange med kniv,” forklarer han, men vil dog ikke sværge på historiens sandfærdighed.
”Her sælger de narko, khat, hash og stjålne varer. Engang var jeg indblandet, men er det ikke mere,” fortæller Mahad, som samtidig bekender sit medlemskab i Black Cobra-banden.
Til det udtaler en anonym kilde fra det kriminelle miljø, at Black Cobra for længst er udgået, og at såkaldte bandemedlemmer blot er ”wannabees”.

Helt tryg ved stedet
Bodil Persson og hendes datter er besøgende i Bazaren den dag. De har aldrig oplevet tumulter i deres besøgstid:
”Vi kommer hver anden måned fra Randers for at handle og få en spændende kulturel oplevelse. Jeg er helt tryg ved stedet og ønsker, at stedet bliver bevaret, som det er.”
“Slet det billede, NU!”
Borgerportalens udsendte bevæger sig ud for at tage et billede af gaden. Straks henvender en gruppe ophidsede personer sig truende: ”Slet det billede, NU!” Det hagler med trusler, ukvemsord, antidanske og kvindenedgørende udtryk. ”I skal fandeme ikke tage billeder af os!” og ”Vi smadrer jeres kamera!” Efter beroligende toner gør vi, som der bliver sagt, og de går deres vej.
”Det er første gang, jeg oplever dette,” udtaler tilskueren, 64 årige Helge Ratzer, medlem af Enhedslisten, som uddeler kampagnefoldere mod racisme. Han kender forretningsnetværket i Bazaren. ”Der kommer mange turister her. Engang har der været skudepisoder, men ingen af de forretningsdrivende er interesserede i den slags.”

Om han vil anbefale Bazaren til folk? ”Ja! For normalt kommer folk her for stemningens skyld.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.