En bydel, som indeholder alle servicefunktioner og vender ryggen til resten af byen, risikerer at blive indesluttet og ghettoiseret.
Både Rosenhøj og Gellerup-Toveshøj arbejder netop nu med helhedsplaner, som skal åbne deres bydele op, så de bliver mere integrerede i resten af byen og indeholder funktioner og fyrtårne, som folk i andre bydele har brug for.
Arkitektur forandrer
En ny bog fortæller resultatet af et stort forskningsarbejde om, hvorvidt og hvordan man gennem arkitektur og byplanlægning kan modvirke ghettoisering og vende udviklingen i de udsatte boligområder. bogen hedder  ”Arkitektur der forandrer – fra ghetto til velfungerende bydel”. Se nederst, hvordan du bestiller den.
Det er Akademisk Arkitektforening, der har researchet og skrevet. Rikke Krogh, der er bestyrelsesformand i foreningen, har skrevet en kronik i Jyllands-Posten, hvor hun understreger, at arkitektur naturligvis ikke med et trylleslag kan ændre et helt boligområde. Hun skriver blandt andet:
“Er det naivt at tro, at arkitekturen og byplanlægningen kan afhjælpe tunge samfundsmæssige problemer? Man får jo ikke et arbejde eller holder op med at drikke, fordi man bor smukt.”
Hun understreger i kronikken, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem det fysiske miljø og områdernes sociale og økonomiske problemer. “Men det er ikke det samme som at sige, at der ingen sammenhænge er,” bemærker Rikke Krogh.
Blandede boligformer og stakitter
Hun henter en række internationale eksempler frem på problemområder, der er blevet attraktive ved at vælte boligblokke, bygge blandede boligformer, lave veje, lade folk få deres eget “stakit” og dermed ejerskab, og meget mere.
Det hindrer meget hærværk, men løser ikke hele problemet med indesluttetheden, noterer hun. For at give ressoursestærke folk lyst til at bosætte sig eller blot besøge bydelen, skal kvaliteten af byggeriet være høj, og der skal være egentlige attraktioner at komme efter. Ikon-arkitektur kalder hun det.
Men alt skal foregå i sammenhæng med de sociale ændringer – som også Gellerup-Toveshøj og Rosenhøj gør det. Rikke Kroghs sidste bemærkning i kronikken lyder:
“Men de store ændringer sker kun, hvis de sociale og økonomiske tiltag kobles med arkitektoniske strategier.”
Hele kronikken
Hvis du vil købe bogen
Bestil bogen gennem Akademisk Arkitektforening hos Tove Dam på 3085 9000 eller ved at skrive en mail til td@aa-dk.dk Bogen sælges også i boghandlere for 299 kr. , se evt. på Gads Forlag.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.