“Man er overvejer, om man tør gå over til kiosken om aftenen, ruder bliver smadret, der er hærværk på biler og knallerter. Det føles utrygt.” Mette Holdgaard er beboer i Herredsvang. Hun når ikke at gøre sit indlæg færdigt, før lyden af en rude, der splintres sender et klart budskab. Det var nummer 28 siden weekenden.

“I opnår intet med ballade”
Erik Piilgaard fra den såkaldte “Varmecentral”, (den upædagogiske betegnelse for sammenslutningen af områdets boligforeninger. red), får et chok.

“Det er godt, der ikke var nogen, der målte min puls lige før”, siger han. I øvrigt tager han det roligt. Han vil ikke tyraniseres af rudeknusninger og hærværk og det samme gælder de andre omkring 70 deltagere i mødet. Der er også en gruppe unge. De hører efter, hvad der bliver sagt uden synlige reaktioner. Erik Piilgaard har sans for timing. Han benytter kombinationen af den knuste rude og de unges tilstedeværelse: “I, der er her til stede i aften har opført jer pænt. I kender sikkert den eller dem, der har smadret ruden. Snak med jeres kammerater og fortæl dem, at vi lytter til jer, men at man ikke opnår noget ved at lave ballade.”

Et sted for unge
De unge vil allerhelst have et sted, hvor der overhovedet ikke er voksne, men det kan ikke lade sig gøre: “Der er allerede klubber og vi har masser af plads, men der bliver ikke noget sted uden voksne, og i klubberne skal man altså også opføre sig ordentligt, så vil vi gerne i dialog”, slår Fritids- og Ungdomsskoleleder Kristian Avnsbøl fast.
Han opfordrer til at benytte de tilbud, der allerede eksisterer. Poul fra salen foreslår en bokseklub: “De unge har nogle aggressioner og de skal ud på en konstruktiv måde. Man har gode erfaringer med det i Gellerup.” Også i Herredsvang har de unge brug for gode rollemodeller. Nogle af deltagerne i borgermødet har ganske enkelt fået nok: “Luk alle tilbud indtil der er ro. Forældrene ved godt hvad de unge går og laver. Brug i stedet pengene på beboerne,” lyder det.
Hvor er politiet?
Mange mødedeltagere savner sikkert en overordnet repræsentant for ordensmagten, her i blandt Jørgen Lorentsen, der i en årrække har været med i afdelingsbestyrelsen for Trillegården. Hærværk på vaskeriet har indtil nu kostet op mod 250.000 kr.

“Trillegårdsbanden bor her ikke mere, og det er irriterende, at der ikke er fokus på hele området. Når der står 10 – 20 unge med hætter, er der ingen, der tør gøre noget. Ringer man til politiet, får man at vide, at de ikke har nogen disponible vogne,” siger Jørgen Lorentsen.

Kort efter aftenens rudeknusning under borgermødet ankommer en patrujevogn dog. To betjente går rundt mellem glasskår i Bentes Cafe. En tømrer er allerede tilkaldt: “Jeg skulle lige til at have noget at spise,” siger han og tiføjer, “Nå, det kan man vel altid nå.” Han taper ruden nødtørftigt til.
Udenfor på torvet ved Fakta holder politibilen. Tre-fire unge går selvsikkert rundt om den og griner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.