Ballademagere skal ikke have lov til at flytte til en anden almen boligafdeling, hvis deres opførsel berettiger til at sætte dem ud af en almen bolig. Det er opfattelsen efter uroen i Herredsvang i boligforeningen AAB med boligafdelinger i Århus Vest.
Beboere i almen boliger bør ikke hænge på brådne kar
Langt størstedelen af beboerne i almene boligafdelinger betaler deres husleje, behandler deres bolig ordentligt og er gode naboer. Men indimellem udsættes en boligafdeling for beboere, som nægter at betale husleje, som misrøgter deres bolig, og som optræder truende og voldelige eller begår anden kriminalitet.
Når en lejer flytter fra sin bolig med ubetalte regninger, skal regningerne betales af huslejen fra de øvrige beboere i boligafdelingen. Når en lejer begår kriminalitet, kan processen være lang, fra en boligforening får den første klage over en beboer, til vedkommende bliver sat ud af sin lejlighed.
Inden for den enkelte boligorganisation vil man kunne undgå lejere udsat af en bolig på grund af ubetalte regninger eller kriminalitet i boligorganisationens øvrige afdelinger. Eksempelvis kan en dømt brandstifter efter opsigelse i Gellerupparken forhindres i at få en bolig i en anden boligafdeling i Brabrand Boligforening. Men brandstifteren kan flytte ind i en bolig under en anden boligorganisation.
Oprettelse af fælles register afvist
Direktør Anders Rønnebro fra AAB oplyser, at den enkelte boligorganisation i dag har et overblik over lejere, som er sat ud af deres bolig i boligorganisationen. Men boligorganisationerne må ikke uden tilladelse fra Registertilsynet oprette et fælles register, så lejere, der er blevet afvist i en boligorganisation i f. eks. Århus Vest, ikke bare kan flytte ind i en bolig i en anden boligorganisation i bydelen.
Derfor har Århusbolig, der foretager fælles udlejning for de større boligorganisationer i Århus, ansøgt Registertilsynet om tilladelse til at oprette et fælles register. Heri skal registreres urimeligt belastende beboere, der chikanerer og truer andre beboere eller rejser fra ubetalte regninger.
Efter næsten 2 års sagsbehandling er der kommet et nej til ansøgningen fra Registertilsynet.
Urimeligt, at almene boliger ikke må registere
Når et fælles bølleregister kan tillades for fodboldklubber og diskoteker, må det være muligt også at få tilladelse til et register med det formål at skabe gode og trygge rammer for beboere i almene boligafdelinger. “Vi vil stædigt holde fast i, at brandstiftere og ballademagere ikke skal have lov til at flytte rundt mellem almene boligafdelinger i Århus,” udtaler Anders Rønnebro, der ikke regner med, at det sidste ord er sagt i sagen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.