Ifølge lovgivningen, som er vedtaget for få år tilbage, er det forbudt at ryge på arbejdspladser og indendørs lokaliteter. Men uskrevne regler folk imellem bryder denne lovgivning i Bazaren i Århus Vest. Her ryges der frit indendørs, hvor offentligheden har adgang. Reglerne siger dog, med bøde straffes restauratør m.fl., der tillader rygning indendørs i strid med reglerne i denne lov. Men hvorfor ryges der i Bazaren? Borgerportalen tog af sted for at finde svar:
I Bazaren trodser folk rygeforbuddet, – De føler sig hjemme her
Uden for en forretning sidder Wamid Malalakha på 24 år og tænder en cigaret. ”Vi gider ikke gå i byen, hvor vi ikke må ryge på caféer, derfor kommer vi her hver dag. Mange danskere er heller ikke glade for rygeloven, også her i Bazaren. Udenfor må vi dog acceptere det,” udaler han, og denne holdning er en anden ryger ved navn Ali Hassan enig i. ”De fleste weekender ryger danskerne også her, trods rygeforbuddet, fordi de ser andre gøre det. Jeg tør ikke at sige, om det har noget med kulturen at gøre, men det kan det sagtens være.”
Den tyrkiske Orhan Lektemur sidder ved et cafébord, og ganske som de andre indendørs rygere er han rimelig afslappet omkring rygning, mens han tager et sug fra sin cigaret. ”Rygeloven er ikke god. Man burde ikke blande sig i, om folk vil ryge her eller ej. Folk føler sig hjemme her og slapper af. Der er ingen begrænsninger, for forbud tages ikke seriøst. Det specielle ved det her sted er, at folk laver deres egne regler, som de føler for og er tilpas ved.”
Der er delte meninger om rygeloven i Bazaren
Vi besøgte Wassim Awad, som er caféejer:
”Jeg synes personligt, at det er en dårlig lov, der er vedtaget om rygning. Folk er mere afslappede her, og derfor ryger de. Det har måske noget med kulturen at gøre. Men de må ikke ryge i min forretning, for jeg er informeret om rygepolitikken her på stedet og har derfor indrettet rygerum.”
”Jeg overholder reglerne,” tilføjer han.
Da borgerportalen bevæger sig videre, får man øje på en del mennesker, som har en cigaret mellem fingrene, – heriblandt er Karum Karum på 42 år, som ryger i sin forretning: ”Alle gør det, men det er ikke ok,” udtaler han. ”Jeg håber på at holde op en dag og er glad for lovgivningen omkring rygning, da den får folk til at holde op med at ryge,” udtrykker han og tilkendegiver, at han udsætter folk for passiv rygning. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.