Et spændende foredrag blev holdt for nylig på Viby Bibliotek. Der var fuldt hus med godt 150 mennesker, der dannede rammen om Jens Kristian Grøndahls foredrag om sit liv som forfatter, og ikke mindst omtale af hans seneste bog ”Fire dage i marts”.
Ensom proces
”Bøger er noget stilfærdigt noget. Man er alene når man skriver, og man læser bedst bøger, når man er i enerum. Forfatteren er alene, når bogen skrives – læseren er alene, når bogen læses. Bøger er som kunstart, meget anderledes end kunst og teater. Litteraturen kommunikerer stille og roligt. Romanen åbner et rum, som er ensomt og fælles mellem læser og forfatter. Man skriver ikke for sig selv, men man skriver for at blive læst, og gerne af så mange som muligt.”
Fire dage i marts
”Meningen med livet er ikke givet på forhånd, min seneste bog handler om svigt – ensomhed og selvoptagethed. Det er en skildring af tre kvinders liv, tre generationer. Bogen starter med et telefonopkald, hvor hovedpersonen Ingrid får at vide, at hendes 15-årige søn Jonas er fængslet for grov vold. Jonas vil ikke snakke med sin mor om det, der er sket. I det hele taget virker det som om drengen er ude, hvor han ikke kan bunde, og hvor hans mor ikke kan nå ham.”
Indlevelse og tidsånd
”Jeg skriver først og fremmest ud fra den tid jeg er vokset op i – er født ind i – at være trofast overfor den tid man er i. Vi bliver aldrig færdige med at udvikle os. Indlevelsen i andres liv og det at kende verden for bedre at forstå den, er det vigtigste. Nogen betragter friheden som noget illusorisk, hvorfor arter livet sig som det gør? Det beskæftiger jeg mig ikke så meget med. Det er mere hvordan det arter sig, og måden det arter sig på, jeg som forfatter er optaget af. Vi er alle skurke i vores eget liv, og der er omkostninger ved det at leve.”
Spørgsmål til forfatteren
Der blev stillet flere spørgsmål til forfatteren, om hans gode emner til indlevelse i andre menneskers liv, specielt kvinders, og skildring heraf. En kvinde ville gerne vide, hvor denne evne stammede fra, til det lød svaret: – "Jeg var ikke god til at spille fodbold, men jeg var god til at lytte og tale med pigerne, derfor har jeg sikkert haft et fortrin til det at lære kvinders måde at tænke på bedre." En etnisk dansker var også mødt op til aftenen, han ville gerne bare lytte til det danske sprog og lære noget af det.   

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.