Journalist og forfatter Lars Olsen’s nye bog, Den sociale smeltedigel handler om fælleskaber, sammenhængskraft og vitalitet. Emnet er den danske folkeskole som tradition såvel som socialt mødested for mennesker fra alle lag af samfundet.
Bogen skal diskuteres
Lars Olsen ønsker, at hans bog skaber debat i samfundet og påviser at der et problem. Det skal man indse for at løse de problemer mange skoler står med, inden de ender i "risiko-zonen".
"Udviklingen truer den flotte danske tradition for en blandet skole, som har taget 100 år at bygge op. Denne tradition medførte, at børn fra akademiker og arbejderhjem gik i de samme skoler. I dag ser vi nye sociale skel, og det skaber nogle negative tendenser", siger Lars Olsen.
Ikke nok at lukke skoler
Disse negative tendenser kan være en konsekvens af det pres, der har været på storbyerne de sidste årtier, siger Lars Olsen. Han mener, at den boligpolitik, der har været ført i de udsatte områder, som for eksempel Gellerup parken og Bispehaven, er kun med til at øge uligheden."Det er ikke nok at lukke skoler og fordele børn på forskellige ressourcestærke skoler, som man har gjort i vestbyen. Man skal tænke langsigtet. Hvis der er en koncentration af børn fra belastede familier i en skole, kan man være nødsaget til at lukke den, sprogteste og fordele børnene. Men det er kun en løsning her og nu", forklarer han.
Nødvendigt med ny boligpolitik
"Man skal kigge på boligpolitiken, og prøve at blande beboersammensætningen i området, så man både har ressourcestærke og svage familier, fra forskellig etnisk baggrund. Dette vil forebygge problemerne gevaldigt", tilføjer Lars Olsen. Men selv en ændring af boligpolitiken er ikke den endelige løsning.

Lars Olsen forklarer at man ikke kun kan pege på én faktor som udløser af dette problem, man bliver også nødt til at se på forældrenes valg af skoler til deres børn.
"I dag ser man, at flere veluddannede forældre opgiver folkeskolen og sætter deres børn i private eller friskoler. Dette kan være med til at skabe yderligere ulighed", mener Lars Olsen. Hans nye bog omhandler en af de mest aktuelle problemstillinger i forhold til udsatte områder og deres folkeskoler.
Blandede børn leger bedst
"Nye undersøgelser viser at blandede børn lærer bedst, altså er det sørgeligt at se næsten 38% af akademikerbørnene begynde på privateskoler. Det frie instiutionsvalg bliver desværre kun udnyttet af ressourcestærke forældre. Det efterlader skoler, børnehaver og vuggestuer endnu mere polariseret", siger han.
Lars Olsen har også skrevet Den nye ulighed (2007) og Det delte Danmark (2005).  Den sociale smeltedigel er udgivet på Forlaget Sohn og koster 249 kr. på forlaget sohn.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.