Flere forskere i videoovervågning advarer byrådet og beboerne i Gellerupparken om at sætte sin lid til kameraer, da man ikke har kunnet bevise, at videoovervågning nedsætter kriminaliteten.
Undersøgelser fra lande, hvor man har kameraer på åbne gader, peger på, at videoovervågning hverken har fået kriminaliteten til at falde, eller at politiet opklarer flere sager.

Anders Albrechtslund, der forsker i videoovervågning ved Aalborg Universitet, har studeret undersøgelser fra blandt andet London og San Fransisco og peger på tre faktorer, som man vurderer videoovervågningen ud fra; forebyggelse af kriminalitet, tryghed for borgerne og politiets opklaringsrate.

”Ud fra undersøgelserne kan man ikke bevise, at videoovervågning har nogen effekt ud fra disse tre faktorer. Nogle steder kan man se en statistisk forandring, men den er så lille, at man ikke entydigt kan sige, at ændringen skyldes videoovervågning,” udtaler forskeren.

Få planlægger vold og hærværk
En anden ekspert på området, Peter Lauritsen, der er lektor i informationsteknologi ved Århus Universitet, er enig i Anders Albrectslunds konklusion, og tilføjer, at det er vigtigt at vide, hvad man skal bruge kameraerne til.

”Man kan se, at det ikke har nogen effekt over for kriminalitet, der ikke er overvejet. Hvis gerningsmanden ikke har planlagt, at han vil begå vold eller hærværk, så tænker han heller ikke over, at der er kameraer. Det er jo i de færreste tilfælde, hvor den slags vold er planlagt, da den oftest bliver begået om natten og i beruset tilstand,” siger Peter Lauritsen, og tilføjer, at kameraerne  derfor skaber en form for falsk tryghed.

Politiker peger på trygheden
Byrådspolitiker René Skau Björnsson(S), der før har anbefalet videoovervågning i Gellerup, minder om, at beboere i områder med videoovervågning føler sig mere trygge.

”Jeg ved godt, at kriminaliteten ikke falder samlet set, og at det måske flytter problemerne et andet sted hen, men når jeg snakker med beboere fra områder med videoovervågning, så giver de udtryk for, at de føler sig mere trygge.”

Men når eksperter peger på at effekten er begrænset, hvorfor anbefaler du det så stadig?

”Så er jeg uenig i deres konklusion. Beboerne siger jo, at de føler sig mere trygge.”

Peter Lauritsen advarer om for stor begejstring for kameraerne, når man skal bekæmpe kriminalitet i et område som Gellerupparken.

”Man kan jo se, at mange politikere har store forhåbninger til videoovervågning, men så må man jo bare sige, at de forhåbninger kan man ikke indfri. Videoovervågning laver ikke bedre mennesker, så hvis du vil forbedre menneskers adfærd, så skal du ikke bruge kameraer.”

Gå til om videoovervågning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.