Planer om en forbedring af orglet i Hasle Kirke er mere end ti år gamle. Orglet har været skilt ad og er renset fra inderst til yderst. Desuden er tilføjet to nye stemmer.
Hasle Kirkes organist Lene Buch Rasmussen forklarer, at orglet har fået mere fylde og substans. Orglet er fra 1960’erne, men er bygget på grundlag af 1930’ernes reaktion mod det brusende 1800 tals orgel med mange lydbilleder. Orglets oprindelige spinkle klang og enklere udtryk har med renoveringen fået flere fantasifulde klange og mere pondus.
Indvielseskoncert
Det blev til fulde demonstreret ved en indvielseskoncert med Duo Plein Jeu, der består af Hasle Kirkes organist Lene Buch Rasmussen og Anders Gaden, der er organist ved Helligåndskirken i Herredsvang.
Med duoen på orgelbænken indledes koncerten med en orgeludgave af Edvard Elgar’s Pomp and Circumstance, som vil være kendt af mange fra tv-transmissioner af sæsonens sidste promenadekoncert i Royal Albert Hall i London. Vel er Duo Plein Jeu ikke BBC samlede symfoniorkester, og vel er Hasle Kirke ikke Royal Albert Hall, men der er fest og farver i musikken.
Mange klange og spændende lydbilleder
I en andante af Niels W. Gade klinger orglet som en sart blokfløjte, mens Duo Plein Jeu med den sidste af Niels W. Gades syv variationer over et tema af Bach sender en brusende orgelvind gennem det lille kirkerum.
Orglets muligheder og spændvidde fra den spædest klingende piccolofløjte til den dybest brummende bas folder sig smukt ud i værk af den nulevende danske komponist Peter Langberg.
Koncerten slutter i en sand rundbarbering med ouverturen til Rossini’s opera ’Barberen i Sevilla’. Fornøjeligt og med rytmer som en lirekasse for fulde omdrejninger.
En organist spiller med både hænder og fødder. Så det hele er foregået med fire hænder og fire ben på det forbedrede orgel i Hasle Kirke. Duoen med Lene Buch Rasmussen og Anders Gaden kalder sig ikke for ingenting ’plein jeu’, der er det franske fagudtryk for fuldt knald på alle orglets stemmer.
Koncert igen den 24. maj
Det renoverede orgel i Hasle Kirke kan igen høres ved en koncert i Hasle Kirke søndag den 24. maj kl. 16. Også den koncert er uden kirkelige handlinger, og der er gratis adgang for alle. Tidligere organist ved Hasle Kirke Morten Bech spiller.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.