De tre borgerportaler i Århus er ikke de eneste, der gør forsøg med borgerjournalistik. I ind- og udland florerer begrebet, men dækker over alt muligt. Fra blogs og læserbreve over førstehåndsjournalistik, som professionelle journalister kan brygge videre på – og så til den halv-journalistiske model, som vi praktiserer i Århus.

Borgernes involvering i medierne er nu beskrevet i en bog, ”Borgerjournalistik – hvad er det?” Lektor på Journalisthøjskolen – og Brabrandborger – Peter From Jacobsen har undersøgt denne type journalistik via eksempler fra medier som JydskeVestkysten, DitCentrum i Aalborg – og også borgerportalen i Århus Vest.

For os, der repræsenterer borgerportalerne, er det interessant læsning, og portalens journalister får stor anerkendelse – men naturligvis findes ingen roser uden torne. For det koster penge og uddannelse at holde borgerportalerne i Århus kørende på et kvalitets-niveau, og da borgerportalerne fungerer på projektpenge, skal der skaffes nye indtægter for at få portalerne i fast drift.
Det er samtidig en achilles-hæl, at redaktionerne består af relativt få skribenter – i hvert fald, hvis vi sammenligner os med de næsten 3000 tilmeldte borgerskribenter, der er på JydskeVestkysten! Til gengæld er det kun få af disse, der jævnligt leverer noget.

Men skal vi ikke lige høre, hvad bogen konkluderer om portalprojektet:

Oplagt sted at søge nyheder
 ”Borgerportalen aarhusvest.dk har med uddannede borgerjournalister formået at nå både en betydelig kvantitet og kvalitet i indholdet, der gør portalen til et oplagt sted at søge nyheder og information, hvis man bor i den vestlige del af Århus og interesserer sig for sin nære omverden.”

Bogens forfatter opfordrer mediehusene til at tage borgerjournalistikken langt mere seriøst og udvikle den – frem for blot at ”stikke en tå i vandet”, som nogle af dem gør. Han mener, at løsningen kan ligge i et øget samspil mellem professionelle og amatører.

”Selv om ingen endnu har fundet den ultimative løsning, der bare kan kopieres, er der meget at lære: Borgernes bidrag har en plads i journalistikken!” skriver Peter From Jacobsen med stort udråbstegn.
”Borgerjournalistik – hvad er det?” Peter From Jacobsen, Danmarks Journalisthøjskole. 139 sider. Sælges fra forlaget Ajour

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.