Ordet Eid betyder ’festlighed’ og er taget fra ’Eid al-fatr’, hvor fitr betegner ’at bryde fasten’ og således symboliserer begrebet slutningen på muslimernes fasteperiode. I lighed med den danske jul er Eid en stor social begivenhed og fejres med fest og gaver.
Festen, som forløber sig over tre dage, indvarsles ved nymåne, altså starten på en ny måned i henhold til den islamiske kalender. I år er startskuddet for den store begivenhed den 20. september, hvor alle muslimer rundt i hele verden fejrer deres helligdag i fællesskab med familie og venner. Dagen starter som regel med en fælles Eid-bøn, hvor alle – mænd, kvinder og børn – samles i den lokale moské og tager afsked med ramadanen, som har været en måned i tilgivelses- og fællesskabets tegn.
120 mennesker mødt op til bøn i Viby
Borgerportalen besøger afghanernes moské i Viby, hvor knap 120 mennesker er mødt op til bøn. Stemningen i moskeen er høj, og alle ser smilende på hinanden. Folk møder op ca. en time før bønnen for at høre Imamen prædike om vigtigheden af Eid. Han kommer bl.a. ind på de fattige i Den Tredje Verden og lighed, retfærdighed og fællesskab.  Lidt over 09.30 begynder bønnen, og ca. 15 min. senere slutter den.
’Sadaqeh al-fitr’
Efter bønnen ønsker alle hinanden en glædelig Eid med et kram og et ”Eid mubarak” og inviterer hinanden på besøg. Det er skik at samles hos den ældste repræsentant af familien af respekt for den pågældende. I fællesskab holder familien en festmiddag, som oftest er prydet af forskellige retter. 
Dagen før Eid donerer hver muslimsk familie en bestemt mængde til de fattige og nødsramte i enten deres hjemland eller et andet fattigt land. Denne mængde kan bestå af mad – for at sikre, at de fattige lige såvel kan fejre helligdagene med et godt måltid mad. Denne donation kaldes ’sadaqeh al-fitr’.
Børnenes fest
Børnene kan glæde sig over deres pengegaver, som de får af deres forældre, ældre søskende og andre familiemedlemmer. De bliver derefter taget med ud til centre, hvor de har mulighed for at bruge deres penge på lige præcis det, de har lyst til.
Amin Qazizada på fem år, som vi møder blandt børnene i moskeen, glæder sig til at spendere alle sine penge på søde sager og andet spas: ”Jeg skal købe slik,” siger han og stråler af glæde, mens Sear Rezaee, otte år, vil bruge sine penge lidt mere fornuftigt: ”Jeg skal spare op til en Nintendo Wii,” siger han stolt. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.