Ved at bruge gamle stemmesedler holdt Kvindehuset i Viby et prøvevalg for sine brugere to uger inden kommunalvalget den 17. november.

Bringe politik på et forståeligt niveau
Ifølge Kvindehusets leder Ann Katrin Dybdahl skal prøvevalget bringe politik på et niveau, som er forståeligt for de kvinder, som er interesserede i at lære mere om de forskellige politiske partier, og som gerne vil lære at stemme.
”Vi lærer dem simpelthen om, hvem der har ret til at stemme, hvordan de skal sætte deres kryds på en stemmeseddel, og om forskellen på de politiske partier,” fortæller Ann Katrin.

Viby Syd borgerportal var med på prøvevalgdagen for at tale med nogle af de indvandrerkvinder, der måske skal til at stemme for første gang, og for at finde ud af, hvorfor de ikke har stemt før.

"Det er blevet svært at få pengene til at slå til"
Maria Shavan fra Nordirak
Maria, mor til fire børn, har været i Danmark i 10 år og skal til at stemme for første gang.

”Grunden til, at jeg ikke har stemt før, er, at jeg ikke har lært at stemme fra mit hjemland – der har vi ikke kandidater, som stiller op, og som man kan stemme på, ligesom man kan i Danmark. Der har vi bare en præsident,” fortæller Maria og fortsætter:
”Men jeg vil gerne stemme til kommunalvalget, da jeg er utilfreds med stramningerne inden for kontanthjælpsområdet og udlændingepolitikken. Priserne på dagligvarer er steget, mens kontanthjælpsbeløbet er det samme. Det er blevet svært at få pengene til at slå til,” fortæller Maria, som håber på at lære mere om politik og om valget ved at deltage i dagens prøvevalg.

Der er brug for ændringer
Khalida Hussain fra Nordirak, 34 år

Khalida har været i Danmark i 14 år og er mor til tre børn. Khalida er enig med Mari om, at de fra deres hjemland ikke har lært at stemme og fortæller: ”I mit hjemland deltager vi kvinder ikke i valgene. Derfor troede jeg heller ikke, at det ville betyde noget at deltage i et valg her i Danmark. Men nu ved jeg, at min stemme også er vigtig, og at den tæller.”
 
”Jeg er også utilfreds med stramningerne inden for udlændingepolitikken og mener, at der er brug for ændringer,” afslutter Khalida. 

Jeg har lært lidt om politik
Fadumo fra Somalia, 39 år

”Jeg har været i Danmark i 8 år, men jeg har ikke deltaget i noget valg. Jeg har heller ikke lært det fra mit hjemland. Det politiske system i mit land er meget anderledes end det i Danmark,” fortæller Fadumo og fortsætter: ”Ved at deltage i Kvindehusets politiske debat har jeg lært lidt om politik, og om hvordan man stemmer.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.