At stå på scenen giver Said Mohamed fra Gellerup et sus. Han spiller rollen som Abdi i Opgang2s nye teaterstykke Gidslet, som havde premiere d. 13. september og nu bl.a. skal på tour rundt til forskellige af landets skoler, måske også Gellerup i december, når kulturfestivalen Jalla:4 finder sted.

Said nyder at give publikum en god oplevelse: ”Jo mere folk griner, jo bedre.” Men humoren i Gidslet er blandet op med et ønske om at diskutere alvorlige emner såsom integration og forskellighed, og det er ifølge Said dét, som gør forestillingen genial: ”Humoren er det, vi har til fælles. Man kan sige, hvad man føler igennem humor, og så kan folk bedre snakke om det bagefter.”

Projekt M.U.G.
Gidslet, som er skrevet og instrueret af Lise Marcussen, handler om Anette og Finn, et velmenende dansk ægtepar, som sælger parcelhuset og flytter til ’ghettoen’ for at føre deres integrationsprojekt M.U.G. (Mennesker Uden Grænser) ud i livet. Dér møder de Abdi, en bekymret ung mand, som vil deltage i Anettes intuitive maleterapi mod stress, men misforståelser og forviklinger gør, at mødet tager en overraskende drejning.

Said kan sagtens se ligheden mellem Gidslets ’ghetto’ og Gellerup, hvor han bor og er opvokset: ”Jeg kender godt den slags ildsjæle, som vil gøre noget godt. Historien kunne sagtens være hverdag i Gellerup!”

Unge mandlige talenter
I foråret startede Said på Opgang2s talentskole, et initiativ hvis formål er at opdyrke skuespiltalenter hos unge mænd med flerkulturel baggrund. Inden han startede på Talentskolen, havde han ikke det store kendskab til teater, men han valgte at gribe muligheden, da han blev tilbudt en plads på holdet. Og han har bestemt ikke været ked af den beslutning:”Talentskolen handler om at bygge selvtillid, og om at bryde og flytte grænser. Man får mulighed for at være en anden for en stund, det er fedt.”

Said er heller ikke i tvivl, når han anbefaler andre unge at søge om optagelse på Talentholdet: ”Prøv det! Tag chancen! Hvis man har bare en smule interesse i teater, så spring ud i det med begge ben, du kommer ikke til at fortryde.” Han mener også, at den danske teaterscene mangler flere skuespillere med forskellige baggrunde, og at Opgang2s tiltag derfor er vigtigt: ”Vi har så meget med os, det skulle udnyttes bedre.”

Hvad har jeg rodet mig ud i!
Efter forløbet på talentholdet blev Said tilbudt rollen i Gidslet. Han rådførte sig med sin mor, som trods sit motto om, at intet er vigtigere end uddannelse, syntes, at han skulle prøve det og se, om det var noget for ham. Han har derfor lagt ingeniør-studierne på hylden for en tid for i stedet at kunne koncentrere sig om skuespillet. ”Da jeg havde sagt ja, tænkte jeg: hvad har jeg rodet mig ud i!” siger han og griner. ”Og det er seriøst og hårdt arbejde. Men det er også sjov og plads til at udvikle sig.”

Ligesom Said selv var hans omgangskreds ikke så bekendte med teater: ”Mine venner havde mange spørgsmål. Men de fik set mig på scenen, og de synes det er fedt.” Han fortæller også, at mange af de somaliere han kender i Gellerup, er stolte af ham som en af de første somaliske skuespillere i Danmark.

Gellerup er godt

 Said mener selv, at Gellerup har haft en stor betydning for, hvem han er som person. ”Jeg har boet i Gellerup hele mit liv, jeg elsker Gellerup. Gellerup har gjort mig til den jeg er, det har præget mig.” Af positive ting ved Gellerup fremhæver han, hvordan en opvækst her har givet ham kendskab til mange kulturer, og at folk i området forstår og støtter hinanden.

At kunne bruge denne baggrund i sit teaterarbejde er vigtigt for Said, og han har derfor forventninger til den forestående tour, hvor skolebørn får mulighed for at se Gidslet. ”Jeg håber de kan se sig selv i historien. Gidslet skal åbne de unges hjerter! Jeg vil gerne være med til at diskutere tabuemner med de unge, det skal være naturligt at tale om de emner. Vi kan blive enige om at være forskellige, men også om, at vi har noget til fælles.”

Den oplevelse Said Mohamed foreløbig har haft med teater, har gjort, at han håber på en fremtid som skuespiller. Og han ved, at han har noget at bidrage med: ”Jeg har mig selv med, det er det der virker. Jeg har taget hele Gellerup med, når jeg står på scenen!”

Hvis du vil læse mere om Gidslet eller Opgang2s talenthold: www.opgang2.dk
Læs vores anmeldelse af Gidslet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.