"Jeg bryder mig ikke om at møde en halv snes børn, som fortæller, at de har fået ’tænkepause’ fra deres skole. En var blevet sendt hjem fra skole med besked om at blive væk i tre dage. En anden i en uge og en tredje de sidste ti dage inden juleferien."
Udsagnet kommer fra Gitte Bülow Light, som ud over at være medlem af Afdelingsbestyrelsen i Bispehaven blandt meget andet også leder arbejdet med natteravne i Bispehaven.
Resurser til at løse problemer på skolen
"Jeg er klar over, at skolen kan have sine grunde. Men det går altså ikke at formene børn i den undervisningspligtige alder adgang til deres skole. Skoler skal have de nødvendige resurser til at løse problemer i skolen på skolen."
Elever fra Bispehaven går på flere forskellige skoler. Og Gitte Bülow Light kan ikke oplyse, hvilke skoler eleverne med tænkepauser i december kommer fra.
Forsigtig med at give tænkepauser
Torben Haugaard er skoleleder på Ellekærskolen, som trods beliggenhed nærmest Bispehaven kun har omkring halvdelen af børnene fra Bispehaven. Torben Haugaard kan ikke umiddelbart oplyse, om elever har fået tænkepause i december, men tilbyder at vende tilbage med oplysning herom senere.
"Vi bruger kun tænkepauser i meget begrænset omfang, når vi må konstatere, at ’det her’ går simpelthen ikke," forsikrer Torben Haugaard: "Vi sender ikke børn i tænkepause uden også at tale med forældrene. Og vi har en aftale med klubarbejdet i området om at give et praj"
Torben Haugaard tilføjer, at tænkepause normalt kun tages i anvendelse ved adfærd over for andre elever og sjældent på grund af grænseoverskridende handlinger i forhold til lærere: "Generelt er eleverne glade for at gå i skole, og de er kede af en tænkepause."
Oprydningsklasse?
Gitte Bülow Light efterlyser, at skoler i stedet for at sende børn på tænkepause løser problemerne på skolen: "Det kan godt være, at nogle skal ud af deres klasse for at få styr på de problemer, de skaber i klassen. Men skolen bør løse problemerne på skolen. Det duer ikke at sende børn hjem i boligområder for at gå rundt og lave ingenting. Kedsomhed skaber behov for at få opmærksomhed og mærke liv. Det giver hærværk og chikanerier. Og når børnene vender tilbage efter tænkepausen, risikerer problemerne i skolen at opstå igen."
Det er ikke blødsødenhed over for problembørn i skolen, Gitte Bülow Light efterlyser: "Skolen skal ikke belønne elever for ballade. Send i ’oprydningsklasse’ til praktisk arbejde på skolen med voksne, der kan stille krav."
Enighed om fælles ansvar og samarbejde
Torben Haugaard understreger, at børnene er et fælles ansvar, og at samarbejdet i området normalt fungerer godt. Det er Gitte Bülow Light enig i.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.