Journalister i Gambia har ingen formel uddannelse bag sig, men det ændrer et dansk-støttet projekt nu på. Borgerportalens projektleder – som skriver denne artikel – har den fornøjelse at være en af lærerne på den toårige diplomuddannelse.

Jeg har i en uge ladet borgerportaler være borgerportaler – og de klarede sig jo fint endda – og tog til Gambia for at undervise 20 journalister i en steghed uge med 38-40 graders varme. Med i computertasken havde jeg en række af de samme værktøjer, som vi tilbyder journalisterne på de tre borgerportaler i Århus:

  • Fokuser på det nære og lokale – skriv om mennesker og tag udgangspunkt i deres situation
  • Tag gode og vedkommende billeder med mennesker og action. Talende jakkesæt skal være i mindretal
  • Skriv kort og klart i et sprog, der er nemt at gå til. Ingen udenomssnak. Skriv til din målgruppe.
  • Skriv til web. I Gambia har aviserne også onlineudgaver, men de er rene kopier af artiklerne fra aviserne.
  • Learning by doing. Oplæg – diskussioner – skriv – kommenter hinandens opgaver – få feedback – og skriv om!

Gambia kæmper for uddannelse
Fire andre danske journalister og flere gambiske undervisere har ansvaret for den toårige uddannelse, der foregår som jævnlige seminarer på hver en uge. Vi får ingen løn for arbejdet, men yder et frivilligt arbejde for et fattigt samfund, som kæmper for uddannelse og tålelige vilkår for pressen.  Uddannelsen ledes af Gambia Press Union og den danskbaserede organisation Gambia Media Support.
Efter to år vil det vise sig, hvor mange af de 20 journalister, der får diplom – akkurat som på borgerjournalistkurserne. Det er meningen, at disse journalister senere skal være trænere for deres egne kolleger.

Begærlige efter at professionalisere
Vi er fortsat i starten af uddannelsen – og vi har en meget optimistisk fornemmelse af projektet. De studerende skriver allerede meget bedre end deres kolleger og er begærlige efter at professionalisere deres arbejde.

Også her gælder sammenligningen til borgerjournalisterne, der dog ikke skal være professionelle, men stræber efter at være gode til at formidle historier til deres medborgere. På frivillig basis, forstås. 
Gambia Press Union
Gambia Media Support

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.