Den irakiske familie Tola står nu over for at blive splittet. Borgerportalen har i flere historier fulgt sagsforløbet, der nu ender med en udvisning. Senest den 26. marts skal Vinne Tola forlade landet.

Vinne Tola har opholdt sig 16 år udenfor Danmark. Familien har troet, at det var let at få opholdstilladelsen fornyet, blandt andet fordi Vinnes ægtefælle, Thomas Tola og familiens to døtre, Daniella og Christina, har dansk statsborgerskab. Begge piger er født i Australien, hvorfra Thomas Tola ansøgte om dansk statsborgerskab til dem.

I Udlændingeloven står der blandt andet at:
1) ansøgning om opholdstilladelse i Danmark skal ske fra udlandet.
2) selv en varig opholdstilladelse bortfalder, hvis en udlænding opholder sig udenfor Danmark i en periode på over tre måneder. Det seneste udspil fra regeringen og Dansk Folkeparti lægger op til, at det nu skal gøres helt umuligt for udlændinge, der opholder sig i Danmark, at tage på ferie, eksempelvis i hjemlandet.

Der lægges også op til, at det skal være lettere for udlændinge at få opholdstilladelse i Danmark, hvis man har vist god vilje til at integrere sig. Det kan eksempelvis ske ved, at børnene sendes i dansk børnehave og ved, at forældrene engagerer sig i det lokale danske foreningliv. Det er netop, hvad familien Tola har gjort. Begge piger har lært dansk på rekordtid og klarer sig godt i skolen. Thomas Tola har arbejde som taxachauffør, og Vinne Tola er engageret i husflidsbutikken i Kulturhus Herredsvang, hvor hun er vellidt og højt respekteret af både besøgende og ansatte.

Det er paradoksalt, at man i praksis splitter en mønsterfamilie ved at udvise en mor til to børn. På den anden side ville samme familie blive belønnet igennem det nye pointsystem.

At ville forhindre genopdragelsesrejser, socialt bedrageri, kriminalitet og tvangsægteskaber gennem lovgivning er helt i orden. Men hvor stor effekt har lovgivningen på de få og hvor mange velfungerende indvandrerfamilier rammes samtidig? Man bekæmper bedst bureukrati ved at udvise menneskelighed. Individet er unikt, men alle er lige for loven. Paragrafferne har vundet et slag.

Må den varme og menneskelighed, man møder hos familien Tola, blive det der gør, at de finder de nødvendige ressourcer og vinder kampen.

Journalist Ole Christensen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.