Sammen med kost har motion betydning for vores sundhed og livskvalitet. Det ved de fleste af os.
Men et besøg i SundhedsCenter Århus Vest føjer nyttig viden til det her med motion.
Motion, – også i hverdagen
"Motion er at gøre lidt mere, end du plejer," fortæller fysioterapeut Iben Overgaard: "Motion behøver ikke at være besværlig, og det er også at tænke aktivitet ind i sin normale hverdag." Det kan være at gå en omvej, tage trappen, klare ærinder på cykel og meget andet.
"Motion sammen med børnene er desværre ikke særligt udbredt," konstaterer sygeplejerske Karen Aaen og tilføjer, "men det er en rigtigt god ide at være aktiv på legepladser sammen med børnene. Nye typer af legepladser åbner gode muligheder for, at børn og voksne kan bevæge sig sammen."
Pulsen op
Men uanset om du dyrker motion ved at træne eller bevæge dig i det daglige, er det vigtigt for sundheden en gang imellem at få pulsen op. Iben Overgaard forklarer, at puls og åndedræt hænger sammen. Åndedrættet viser, når pulsen stiger ved motion. Hvis du skal hive efter vejret, når du snakker, er det tegn på, at du motionerer med god effekt.
Synlige sejre ved motion
Karen Aaen peger på, at motion giver dig små synlige sejre. Du oplever, at du kan magte mere. Motion belønner dig med at kunne klare mere. At tage trappen kan være en succesoplevelse. Det samme kan det være at følge et barnebarn i børnehave. Nogle kan blive belønnet med ikke at have så mange smerter som før. Eller man opnår ikke så hurtigt bliver forpustet.
Det gælder ifølge de to sundhedseksperter om at finde ud af, hvad der motiverer den enkelte til at gøre en indsats for sin egen sundhed gennem motion. De tror ikke rigtigt på løftede pegefingre, men på støtte til, at man hver især tager sagen i sin egen hånd. Den enkelte skal opleve at blive belønnet ved at kunne noget, man gerne vil.
Sundhedscenter som igangsætter
SundhedsCenter Århus Vest vil gerne støtte og sætte i gang. Det kan være med råd og vejledning eller kurser. Man kan lære øvelser til brug hjemme i stuen eller udendørs. Centrets kursusdeltagere tilbydes træning. Centret er netop blevet udstyret med kondicykler, løbebånd, romaskine og crosstrainer (en slags gåmaskine). Det giver nye muligheder, men …
…"Det er vores opgave at give smag for træning," understreger Karen Aaen, "og meningen er, at deltagerne fortsætter med selvtræning, i foreninger eller fitnesscentre. Derfor vil træning hos os være tidsbegrænset."
"Vi skal vide, at det er godt at svede og at få pulsen op," slutter Iben Overgaard.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.