Fritidspatruljen i Gellerupparken og Toveshøj er i gang.
Patruljens foreløbig 17 instruktører i alderen 15-18 år møder børn til leg i Gellerupparken mandag og torsdag og i Toveshøj tirsdag og torsdag.
Hensyn til lokale vilkår
Planen har været at starte kl. 16 og slutte kl. 20. Men projektets leder Gordon Roberts oplyser, at der arbejdes med en tidsmæssig tilpasning til de lokale vilkår.
"Kun få i Gellerupområdet har en skolegang, der er normal andre steder," erkender Gordon Roberts, "her er børnene først hjemme kl. 16 fra heldagsskole eller bustransport til andre skoler fra kl. 7 om morgenen. Og det samme kan også gælde vores instruktører."
"Lange skoledage er et vilkår i vores område, vi forholder os til som en udfordring. Vi skal møde børnene på en måde, de har brug for," siger Gordon Roberts og fortsætter: "Børnene er for trætte til idræt og andre traditionelle fritidsaktiviteter, men har brug for at være sammen med andre på en sjov måde."
Tryghed som formål
Gordon Roberts og hans instruktører arbejder med aktiviteter, der bygger på samvær uden at skulle præstere krævende tekniske færdigheder: "Frem for alt tilbyder vi leg og aktiviteter, der skaber tryghed for børnene.Vi vil lære dem at være sammen uden hensyn til hinandens alder, køn eller andre forskelle. Uden konkurrence og bestemte aktiviteter vil vi lære børnene at lege sammen på tværs af alt muligt uden nødvendigvis at være bedste venner. Vi vil give dem færdigheder i at være sammen og i at finde og afprøve menneskeligt afbalancerede roller uden udstødelser." Gordon Roberts smiler med en afvæbnende forsikring om, at han ser det som en kæmpe udfordring.
Lokalpatriotiske instruktører
De unge instruktører får 50 kr. i timen for deres arbejde. Et formål med Projekt Fritidspatruljen har også været at give unge et ellers ikke eksisterende fritidsjob med menneskelige relationer. Den motivation finder Gordon Roberts helt i orden: "Men deres motiv er også, hvad jeg vil kalde lokalpatriotisme. De er glade for at bo her. De vil gerne være med til at gøre det til endnu bedre sted og modvirke det ufortjent dårlige ry."
Unge kvalificerer sig til frivilligt arbejde
Gordon Roberts stiller som en klar betingelse, at de unge ikke må opgive et eventuelt frivilligt arbejde, når de bliver lønnede instruktører. Tværtimod skal arbejdet som instruktører gerne motivere og kvalificere de unge til frivilligt arbejde som trænere og ledere i foreningerne.
"Jeg er gået glad hjem hver dag, vi indtil nu har været i gang, men hvor har jeg været træt," griner Gordon Roberts.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.