Hver torsdag fra kl. 15 til 17 samles mellem 40-45 ældre mennesker, kvinder og mænd fra Iran, i et lokale i Lokalcenter Toftegården i Hasle for at være sammen med andre iranere.

Borgerportalen var med forleden, da gruppen samledes i Lokalcentret.
Projektlederen Maria Arianfar og hendes to mandlige medhjælpere var mødt op noget før tiden, da de skulle dække bordene med bl.a. grøntsager, brød og fetaost, som spises som et mellemmåltid i Iran.

Da klokken slog 15 havde ca. 20 kvinder sat sig ned på deres plads ved bordet og var godt i gang med at tale med deres sidemænd om deres dag. Efter en lille snak om dagens nyheder blev der uddelt bingoplader. Kvinderne lyttede opmærksomt til Maria,som råbte tallene op. En ældre kvinde vandt spillet og blev sat til at fortælle en vittighed.

Efter bingospillet blev der tid til, at Borgerportalen kunne stille Maria Arianfar nogle spørgsmål angående det projekt, hun bruger så megen tid og kræfter på.
Fortsætte trods vanskeligheder
Hvordan er projektet gået?

”Det er gået meget godt. Da projektet gik i gang i 2005 var vi en sammenblanding af nationaliteter fra Iran, Somalia og Vietnam,” fortæller Maria og fortsætter: ”Samarbejdet gik trods kulturelle og sproglige vanskeligheder meget godt, indtil vi blev nødt til at stoppe samarbejdet på grund af arbejdspres og mangel på frivillige. Men trods vanskeligheder valgte jeg at fortsætte mit eget hold for iranere.”

Behovet for samvær er stort
Hvad får dig til at fortsætte med dit eget hold?
”Da behovet for samvær med andre kvinder, der taler ens eget sprog, er stort, og effekten af samværet er mærkbart, har jeg svært ved at stoppe projektet. Arbejdspresset er hårdt, da vi mangler frivillige – vi har en del frivillige – men ikke nok til at dække behovet,” siger Maria og fortsætter: ”Det giver mig styrke, når jeg ser, at min indsat får smilet frem hos de ældre. Jeg har også fået en anden relation til ældre mennesker efter jeg mistede min mor for ca. halv-anden år siden.”
Er med til at bryde isolationen
Hvilke behov mener du, at du opfylder for de iranske medborgere?
”Projektet er med til at bryde isolationen for mange ældre mennesker. Ved at komme her får de kendskab til andre iranere og de forskellige kulturer, der findes i Iran. For Iran er et stort land med mange forskellige kulturer. Derudover taler vi om politik, samfund, sociale problemer og lovgivning. Vi laver også mange andre ting sammen. Vi tager i sommerhus sammen, og vi deltager i passende aktiviteter. Vi har også haft besøg af politikere som f.eks. den forhenværende borgmester og af Dorthe Laustsen, som ældrerådmand i Århus," siger Maria Arianfar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.