Ved afslutningen på Urbanprogrammet i Vestbyen blev det sagt, at "en bydel blev sat i bevægelse".
Men hvad vil det sige at være sat i bevægelse? Stillet over for det spørgsmål her 2½ år efter Urbanprogrammets afslutning svarer Helle Hansen med en hjertelig latter: "Det betyder, at vi er blevet mere besværlige."
Helle Hansen er stadig formand for både Gellerup Fællesråd og Gellerupparkens Afdelingsbestyrelse, som begge spillede en væsentlig rolle i de fem år med Urban.
Frustrerende mangel på samling
"Vi lærte, at vi har noget at skulle have sagt," lyder det videre fra Helle Hansen, "men det er frustrerende, at der ikke længere er nogen til at tage det ansvar for at samle, som Urban-sekretariatet efterlod."
Helle Hansen savner arbejdet på tværs i Vestbyen: "Nu foregår det meste i de enkelte boligorganisationer hver for sig. Tilbage er kun aarhusvest.dk til at holde sammen på området."
Med særlig glæde husker Helle Hansen de årlige ’kaffe-mik’ i Urban-perioden. Der mødtes man på kryds og tværs til en uformel sammenkomst med masser af muligheder for at udveksle ideer og erfaringer. Og for at knytte kontakter. Alle modtagere af Urban-programmets nyhedsbrev blev inviteret, uanset om de var folkevalgte, beboervalgte, foreningsaktive, embedsmænd eller bare interesserede.
Borgerinddragelse og samarbejde
Urban-programmet stod for borgerinddragelse, og der blev udfoldet ihærdige bestræbelser for at bygge Urban-programmets projekter på borgernes drømme og forslag. "Men hvor går man i dag hen som borger, der gerne vil inddrages?" spørger Helle Hansen. Urban-programmet skabte borgerinddragelse, men rammerne for at praktisere borgerinddragelse forsvandt med Urban.
Samarbejde er centralt for Helle Hansen. Når det gælder opgaver eller problemer i Vestbyen, kan hverken Kommunen eller borgerne hver for sig gøre det alene.
Helle Hansen beklager, at det ikke lykkedes at skabe en koordinerende idrætsforening, der kan skabe grundlag for nye idrætsgrene i området.
"Vi har stort set kun fodbold og boksning, fordi der mangler kendskab til andre idrætsgrene. Vi har hele tre fodboldklubber i Gellerup-Toveshøj, og de kan køre på frivillig basis. Men uden professionelt drevet idrætsaktivitet kan vi i vores område ikke få gang i håndbold, bordtennis, basket, gymnastik og alt det andet. Uden hjælp fra trænere, regnskabskyndige og andre professionelle bliver det kun til projektforsøg, der stopper igen."
"Og – ," tilføjer Helle Hansen med eftertryk, "kontingenter til foreninger og aktiviteter skal være små. Som også pengene mange steder hos os er."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.