"Vi er ikke kun en satellit af Århus Kommunes Jobcenter, men også en slags folkeinformation. Nok står der Jobcenter over vores butik i Bazar Vest, men her kommer mennesker med vidt forskellige formål."
Det fortæller jobkonsulent Kurt Borgkvist med en venlig imødekommenhed, der understreger hans udsagn.
Jobbutik startet som Urban-projekt
Jobbutikken i Bazar Vest startede under navnet Jobkomite som et projekt under Urbanprogrammet. Projektet løb ind i vanskeligheder. Men på en bevilling fra Integrationsministeriet rykkede det kommunale jobcenter ind.
Integrationsministeriets bevilling udløber ved udgangen af 2010. Kurt Borgkvist er ikke i tvivl om, at der er behov for at fortsætte arbejdet.
"Butikken her er et jobcenter tæt på brugerne, og det fungerer på indvandreres, flygtninges og førtidspensionisters betingelser," fortæller Kurt Borgkvist: "Butikken falder ind i rumlen, og den udtrykker ikke ophøjet myndighed."
Forståelse frem for myndighedskrav
Det er i følge Kurt Borgkvist vigtigt for arbejdet i butikken, at ’kunderne’ kommer af egen fri vilje, og at de ikke beordres ind af myndighedskrav. "Faktisk kræver vi ikke en gang et navn af folk," smiler Kurt Borgkvist.
Man må gerne uden videre bruge butikkens computere til jobsøgning. Konsulenterne hjælper beredvilligt med forståelse af skrivelser og vejleder om meget andet end det direkte jobsøgende.
Kurt Borgkvist forklarer indgående, hvor vigtigt det er at hjælpe folk af med den usikkerhed, der gør dem bange. Der skal blødes op for at nå resultater med job. Og folk skal opleve at blive mødt med tiltro og åbenhed. "Alle kommunale medarbejdere burde i praktik et sted som her for at lære at møde mennesker med forståelse og for at opleve, at også her er dem, man møder, ganske almindelige mennesker."
Blandede ‘varer’ på hylderne
Alsidigheden i det vestlige jobcenter er påfaldende. Fagforeninger møder op en gang om ugen for at formidle viden om danske arbejdsmarkedsforhold. En sygeplejerske kommer med råd og vejledning om rygning, stoffer og tandpleje. Butikken bruger med succes praktikanter fra lokalområdet. Konsulenterne har kontakt til Bazarens arbejdsgivere.
Kurt Borgkvist hæfter sig ved, at jobcentret har den eneste etnisk danske bemanding ud over administrationen i Bazar Vest: "Ellers optræder danskere som myndighedspersoner og kontrollanter i Bazaren."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.