16 bydelsmødre og andre interesserede kvinder var fredag morgen mødt op i Kvindehuset i Viby for at deltage i et informationsmøde om Kvindehusets nye frivilligprojekt, Værtsprogrammet.
Værtsprogrammet ledes af Piruza Ali og har til formål at klæde kvinderne på til at kunne tage imod nyankomne kvinder med minoritetsbaggrund, så de hurtigere vil kunne falde til i byen og det danske samfund. Projektet løber over en to-årig periode og er støttet af Integrationsministeriet.
De medvirkende kvinder, hvoraf mange selv har minoritetsbaggrund, vil gennemgå et kursus med relevante emner, og vil siden kunne videregive deres viden og erfaringer i en ligeværdig dialog baseret på erfaringsudveksling.  Håbet er, at Kvindehuset på denne måde kan blive et trinbræt til samfundet for de nyankomne kvinder og deres familier.
Mange relevante forslag
De nysgerrige og videnshungrende kvinder havde mange gode og relevante forslag til, hvilke emner de gerne ville vide mere om for selv at blive klogere og dermed bedre at kunne hjælpe andre kvinder – som  f.eks. en nytilflyttet nabo – til at begå sig i Århus og det danske samfund generelt. Blandt de emner, som kvinderne kunne tænke sig at vide mere om, er f.eks., hvorfor vi betaler licens, hvordan man låner bøger på biblioteket, hvordan man bruger en kopimaskine, hvad en forskudsopgørelse er, hvad de gældende regler er inden for førtidspensionsområdet, og hvordan man fornyer sit pas.

”I de tilfælde, hvor vi ikke selv har ekspertisen, vil Kvindehuset sørge for at invitere fagkyndige inden for de enkelte områder til at komme og fortælle om de emner, der er interesse for,” fortæller Piruza Ali og fortsætter:
”F.eks. kvinder, som lige er flyttet til byen, og som endnu ikke har fået sig et netværk, vil have gavn af projektet. Vi håber på at kunne lette de nytilkomnes vej ind i samfundet og forebygge isolation og ensomhed.”
Kvindehuset, et uundværligt tilbud
Blandt kvinderne var der stor enighed om, at Kvindehuset er et undværligt tilbud, og at de selv har haft meget gavn af at komme i Kvindehuset. 

”Gid Kvindehuset eksisterede, da jeg kom til Århus for ca. ti år siden. Det ville have sparet mig for mange vanskeligheder. Jeg er taknemlig for den hjælp og vejledning, jeg har fået her.  Jeg har altid haft mulighed for at henvende mig til Kvindehusets medarbejdere med mine spørgsmål og problemer. Jeg har fået et stort netværk. Den viden vil jeg give videre til andre kvinder, som måske ikke ved, hvordan tingene hænger sammen, ikke har et netværk og ikke ved, hvad deres by eller område har at byde på,” fortæller Maria Shwan og fortsætter:
”De ting, jeg lærer i Kvindehuset, fortæller jeg bl.a. videre til min mand. Han bliver tit positivt overrasket over mit kendskab til så mange forskellige emner. Det ville være godt, hvis der også fandtes et lignende tilbud til mænd.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.