Risikoen for som ufaglært at blive arbejdsløs og komme på bistand blev for stor for Abdinur Ahmed. Derfor besluttede han sig for uddannelse i stedet for at fortsætte i det ufaglærte job, han havde efter endt skolegang.
"Både mine forældre og mine ældre arbejdskammerater pressede på for at få mig til at tage en uddannelse," indrømmer Abdinur Ahmed, "men i sidste ende var det nu nemt for mig selv at regne ud, at det var fornuftigt."
Håndværkeruddannelse med overbygning
Abdinur Ahmed er efter sommerferien startet på grundforløbet som murer på Århus Tech: "Jeg har læreplads på samme virksomhed, hvor min ældre bror blev uddannet som murer," fortæller Abdinur Ahmed med tilfredshed. Han vil gerne senere have en konstruktøruddannelse oveni mureruddannelsen.
Abdinur Ahmed er en af de unge, aarhusvest.dk møder på Vejledningscentret for Arbejde og Uddannelse på Dorthesvej i Gellerupparken.
Ibrahim Awil Gelle er i gang med andet år af sin tømreruddannelse på Århus Tech. Han har været i skolepraktik. Hans store ønske er via sin tømreruddannelse at skaffe sig adgang til at læse til bygningsingeniør.
Bakterier, molekyler og psykiske sygdomme
Ugbad Abdirahman blev student før sommerferien. Hun søger arbejde i et år for at tjene penge. Men hendes plan er at læse til bioanalytiker på Universitet. "Jeg har fra lille interesseret mig for bakterier og molekyler," smiler Ugbad Abdirahman. Hun slår en latter op, da det lykkes at få hende til at indrømme, at interessen allerførst blev vakt ved en tv-udsendelse med Martin og Ketil på opdagelse.
Hanan Abdul-Al er begyndt på andet år af HF. Drømmen er at opnå et gennemsnit ved HF-eksamen, der er højt nok til at give adgang til psykologi-studiet. Hendes drøm er at arbejde med psykiske sygdomme. Hun har dog en plan B om at blive tøjdesigner.
Også Sabrin Mahamod vil gerne læse psykologi efter det studenterkursus, hun netop er startet på. Ikke nødvendigvis for at få et job eller bruge uddannelsen erhvervsmæssigt: "Jeg vil gerne være husmor, men jeg interesserer mig for, hvad der sker inden i menneskers hoveder." Hendes alternativ er jura, fordi hun gerne vil retfærdighed og har det godt med at formulere forsvar for synspunkter.
Opbakning til uddannelse
Af de fem har kun Abdinur Ahmed været fristet af ufaglært arbejde efter skolegangen. De andre afviser, at det har været på tale i stedet for at gå i gang med uddannelse. "Mine forældre har hele tiden rådet mig til uddannelse," siger Ugbad Abdirahman. Og Abdinur Ahmed med en kort karriere som ufaglært efter skolen udbryder til almindelig munterhed: "Mine forældre har hele tiden ikke sagt andet."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.